Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Епіфаній: Створення екзархату РПЦ у Африці – помста за визнання ПЦУ

    Створення патріаршого екзархату Російської православної Церкви (РПЦ) у Африці є помстою Александрійському патріарху за визнання автокефалії Православної Церкви України.

    Про це у інтерв’ю українській редакції DW повідомив предстоятель ПЦУ Епіфаній.

    “Зараз ми бачимо певне вторгнення російської церкви на канонічну територію Александрійського патріархату, який визнав автокефалію ПЦУ. І це є певною помстою РПЦ Александрійському патріарху”, – сказав Епіфаній.

    “Ми бачимо, що патріарх Кіріл уподібнюється Путіну. Як Путін діє, по таких же лекалах і Кіріл діє зараз з боку РПЦ, якщо вони не можуть вплинути, то вони намагаються ділити. Вони намагаються за певні ресурси купляти певних кліриків, тому що розділення всередині Александрійського патріархату як такого немає”, – сказав він.

    Водночас, за його словами, такі дії РПЦ мали би вплинути на визнання іншими помісними церквами ПЦУ. “Таке беззаконня не може бути підтримане іншими церквами. Бо це є порушення канонів, це порушення канонічного порядку буття церкви, яке вже існує більше півтора тисячі років”, – сказав Епіфаній.

    29 грудня Синод РПЦ у журналі № 100 постановив прийняти до себе «102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями». У РПЦ заявляють, що клірики з Африки нібито самі просяться до Московського патріархату, через згадування патріархом Александрійським імені предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, що є визнанням ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне