Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Ми не можемо вирішити наші фінансові проблеми, перейшовши на бік Росії, – єпископ Александрійського Патріархату

    15 січня єпископ Кенійський Неофіт звернувся до кенійських священників зі своєї єпархії із закликом не переходити до РПЦ, адже це лише поглибить кризу і не вирішить ніяких фінансових проблем. Такі священники можуть втратити нагороду на небесах, адже «повернуться спиною до Христа», – впевнений архієрей.

    Підтверджуючи раніші припущення експертів, єпископ Неофіт зазначив, що те що спонукає кліриків Александрійського патріархату піти в РПЦ не є ні богословським, ні історичним, ні духовним чинником. Навпаки, лише бідність і голод змусили їх заявити про свою приналежність до Московської Церкви. Єпископ Неофіт впевнений, що РПЦ хоче побачити кровопролиття в середині Александрійського патріархату і закликав молитись за патріарха Феодора.

    Послання опубліковане на сторінці архієрея у Фейсбуці.

    «Я хочу повернути вас до історії нашої церкви, щоб звернути вашу увагу на те, що ніщо не давалося легко з часів Спарти з Уганди та єпископа Гатуни з Кенії, наших видатних східноафриканських отців, які були першопрохідниками православ’я у цих двох країнах на початку 1920-х років. Вони передали нам, новому поколінню, всі інструменти духовної боротьби, а саме: любов, терпіння, смирення, прощення, наполегливу працю та молитву. Моє запитання до вас сьогодні, браття: хто зачарував нас, такою мірою, що ми вирішили звернути нашу церкву на шлях забуття, на шлях жебрацтва та подачок? Чому нам, африканцям, так важко і майже неможливо знайти кращі шляхи розвитку нашої церкви, щоб вона була самопідтримуваною, саморозповсюджуваною і самокерованою чи керованою? Невже наші уми настільки духовно засліплені та колонізовані? Мої дорогі брати, подорож до Росії затьмарить світло Євангелія, яке передали нам наші перші місцеві та міжнародні місіонери», – підкреслив єрарх.

    За його словами, Синод Александрійської Церкви, безсумнівно був спонуканий Святим Духом розглянути питання вторгнення Московського Патріархату з метою створення так званого «екзархату на Африканському континенті», «що в дусі істини та канонічної мудрості суперечить давно нанесеним на карту, визначеним і встановленим географічним територіям, які існували». «Це правда, що Російська Церква вторгається на територію, або вони задумують акт покарання нашого Патріархату за те, що він стоїть разом з іншими канонічними юрисдикціями в питанні України».

    Єпископ Неофіт закликав священників пам’ятати про свою помісну Александрійську Церкву, «якій ви служили багато років своєю працею та старанністю, навіть якщо ви нічого не отримали та не заробили».

    «Я хочу сказати вам, щоб ви не втратили нагороду на небесах, повернувшись спиною до Христа. Друзі мої, ніколи не пізно змінити свої погляди на благо церкви в Африці. Знаєте, зараз ви думаєте і сприймаєте себе як окрему людину, але коли в це втягнеться безліч віруючих, наша церква перетвориться на хаос, як будинок з божевільними. Жаль приходить після скоєння дії. З цієї причини я, як ваш єпископ і ваш недостойний брат, звертаюся до вас з особливим проханням: ніколи не пізно повернути ваші серця та уми додому. Оскільки це станеться, сподіваюся, скоро, ніколи не пізно бути правдивим та реальним у питаннях, які стосуються нас, африканців», – підкреслює він.

    Єпископ Александрійського патріархату нагадав слова Мартіна Лютера Кінга-молодшого: «Наше життя закінчується того дня, коли ми починаємо мовчати про речі, які мають значення», а також «Темрява не може вигнати пітьму, тільки світло може».

    Крім цього, за словами єпископа Кенійського, те що спонукає кліриків піти в РПЦ не є ні богословським, ні історичними, ні духовним чинником. Навпаки, лише бідність і голод спонукають священників шукати кращої долів Московському патріархаті.

    «Це світло було дано нам для того, щоб ми піднесли його на вершини гір, щоб інші могли прийти та побачити. Якщо те, що спонукає чи веде нас до Росії, не є ні богословським, ні історичним, ні духовним, а голодуванням, то чому ми не можемо знайти африканське вирішення цієї проблеми? Знайти африканське рішення – значить зібратися разом, як кенійська церква та її керівництво, та взяти цього бика під назвою бідність за роги. Ви забули, що ми намагалися знайти грецьке рішення, американське рішення, кіпрське рішення, австралійське рішення, фінське рішення африканської проблеми, але вони ніколи не працювали і не працюють до цього дня? Ось чому ми все ще бідні, застрягли, духовно неповноцінні та непродуктивні у своїй місії. Те, що ми робимо, подібно до прислів’я: “Навіть якщо мавпа змінить ліс, де вона живе, вона все одно залишиться мавпою, змінився тільки ліс”.

    «Друзі мої, навіть якщо ви переїдете з Александрії до Росії, зміниться тільки ліс, “мавпа” залишилася колишньою у своєму істинному образі. Ви назавжди та назавжди залишитеся африканцями в Африці», – йдеться в посланні єпископа Неофіта.

    Він додав, що все частіше чує, як дехто з нас називає себе росіянами. «Ви забули, що нещодавно називали себе греками? Коли ж ми гордо називатимемо себе африканцями і не прирікатимемо себе на страждання майбутніх поколінь, як це робили наші предки? Якщо ми справді підемо в цьому напрямку, ми будемо нести відповідальність з покоління в покоління за те, що не були наполегливими у своїх проханнях, сильні у своїй завзятості, стійкі у своїх молитвах. Широко відомо, що іноді наша звичка переходити до рішень без повного розуміння проблем, з якими ми стикаємося, призводить нас до біди. Пам’ятайте, що неефективне вирішення проблеми може погіршити ситуацію і в довгостроковій перспективі завдати такої ж шкоди, як і проблема, яку намагаємося вирішити. Ми не можемо вирішити нашу проблему бідності (фінансову), нашу адміністративну чи духовну проблему, звернувшись чи перейшовши на бік Росії».

    Також єпископ Неофіт назвав фінансові подачки із Росії «сезонними речами».

    «Це сезонні речі, мої друзі, і коли угода надто хороша, подумайте двічі. Ми повинні бути розв’язанням наших власних проблем (тих, які ми створили самі, тому що вони у нас є), а також тих, які були створені або створені для нас ними…Знайшовши справжню причину, ви гарантовано отримаєте справжнє надійне рішення.».

    «З нами завжди траплялося так: ми завжди розробляли погану постановку проблеми, яка закривала альтернативні варіанти та швидко відправляла нас у глухий кут помилкового мислення, – впевнений єпископ. – Замість знайти справжню першопричину проблеми, дехто вже занурився в це помилкове мислення, що з приєднанням до російської церкви все стане раєм на землі. Це далеко від істини, тому що кілька років тому ми співали ту ж пісню про Грецію та грецьких єпископів, Кіпр та кіпрські єпископи. Тепер, коли машина, що чекає євро для Африки, схоже, вичерпується, і, не дай Боже, ми почали обзивати їх і тікати від них, наскільки нас можуть забрати ноги. Ми легко забуваємо, що ці єпископи, які приїхали до Африки, особливо до Кенії, тому що я на власні очі бачив, що вони зробили, дали освіту нам і нашим дітям, збудували для нас будинки, сплатили лікарняні рахунки, збудували церкви, клініки та школи, і це лише деякі з них. На жаль, ті, хто найбільше виграв, першими піднімають російський прапор, щоб інші пішли за ними».

    Єпископ Кенійський визнав, що церковні теми «наверху» складні і заплутані для розуміння місцевого духовенства.

    «Давайте контролювати наші емоції та думки. Давайте не займатимемося тим, чого ми дійсно не знаємо, що стосується церковної політики на самому верху. Вони складні, заплутані, дезінформують і збивають з пантелику одночасно. Нам залишається лише зберігати рівновагу думок, стежити за фактами, а не за думками, судженнями чи невірними інтерпретаціями. Якщо ми не зробимо цього, то повернемося до старих часів, коли ми воювали між собою, вбивали один одного, переслідували і ненавиділи одне одного, і шрами залишаються й досі. Настав час зробити крок уперед і знайти щось відчутне, щось потужне, сильне та вічне, що справді працює для африканців та церкви Африки. Ми повинні розвивати нашу церкву зсередини, знаходячи те, що дійсно працює для Африки та африканців. Ніхто не зможе виростити цю церкву за нас самих, і ви все це знаєте», – зазначив у посланні архієрей.

    «Ця звичка малювати себе чорними греками, чорними кіпріотами, а тепер і чорними росіянами має припинитися, – впевнений єпископ Неофіт. Давайте не будемо надто наївними, давайте будемо справжніми і скажемо все як є, не здригнувшись. Вчіть і проповідуйте своїм віруючим, щоб вони самі відповідали. Наші віруючі готові слухати та вживати заходів».

    «Мої дорогі друзі, духовні діти та віруючі нашої церкви, я говорю з вами як африканець. Не просто як африканська людина, але як африканський єпископ нашого шановного Александрійського патріархату та всієї Африки, до якого, будь ласка, постарайтеся примирити свої серця та думки та повернутися додому. Ваш переїзд буде перерізанням серця та миру нашої церкви, заради якого ми працювали стільки років. Послухайте, якщо ми не створимо власних лідерів, які розуміють наші глибокі і внутрішні проблеми, якщо ми не цінуватимемо власних синів, любитимемо і обійматимемо їх, як би вони не виглядали, ми будемо вічно ходити по колу до другого пришестя Христа, і так, Він буде дуже розчарований нами … Давайте замислимося над цими речами і, роблячи це, не дозволимо духу маніпуляції, примусу, залякування увійти в наше середовище», – зазначає єпископ Неофіт.

    «Ми всі повинні знову стати єдиним цілим, не давайте розділити Кенію. Служіть своєму народові, до чого ви були покликані, і нехай прийдуть на вас благословення Господні. Якщо хто має вуха, нехай чує. Майбутнє нашої церкви світле, потрібно лише трохи терпіння та підтримки у ваших молитвах… Давайте продовжувати молитися за нашого Патріарха (Александрійського, – ред.) і всіх єрархів Священного Синоду в цей важкий час. Ми також не повинні забувати молитися про те, щоб церква Росії переосмислила своє рішення і ту шкоду, яку вона завдасть церквам Африки. Я впевнений, що вони захочуть побачити пролиття крові в наших церквах, бо в наших парафіях розпочнуться внутрішні війни», – підсумував єпископ Кенійський Неофіт.

    Найсвіжіше

    Популярне