Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Серби, поляки і болгари: хто привітав і не привітав Московського патріарха із 75-річчям?

    Нещодавно патріарх Московський Кіріл (Гундяєв) святкував 75-ліття. Цього дня 2021 року загинув колишній єпископ РПЦ Діомід, який у минулому сильно критикував Кіріла. Загалом, не всі предстоятелі Помісних Церков стали вітати Московського патріарха, який останніми роками займається антиварфоломієвським зібранням в Аммані, а зараз намагається його повторити. З усім тим Кіріл таки дочекався вітання від семи помісних церков із 14.

    Зокрема, публічно із днем народження Кіріла привітали лише шестеро предстоятелів помісних Церков. як повідомляє Релігійна правда, більшість привітань були або формальними, або висловлювали вдячність за сприяння у конфліктних ситуаціях, в яких так чи інакше бере участь російська влада.

    На сайті Моспатріархії опубліковано декілька листів із привітаннями від керівників помісних Церков. Деякі з них доволі короткі і формальні, зокрема, привітання від предстоятелів Антійохійської та Сербської Церков.

    Само собою, що і очільник частини РПЦ в Україні митрополит Онуфрій (Березовський) надіслав теплі привітання патріарху країни агресора.

    В інших коротко виголошуються слова подяки Московському Патріарху за його сприяння у тих чи інших питаннях. Наприклад, предстоятель Церкви Чеських земель та Словаччини подякував Кірілу за те, що той виявляє “постійну турботу про потреби” представництва їхньої церкви в Москві – храм Святителя Миколая.

    Лише від двох Предстоятелів – Польської та Болгарської Церков – прийшли доволі розлогі листи, в яких усіляко вихвалялися чесноти патріарха РПЦ та його віддане служіння “у часи випробувань і викликів, нових і все більш активних наступів на віру, […] хибних духовних пріоритетів”.

    До слова, патріарх Єрусалимський, формальний організатор антиварфоломієвського  Амманського зібрання продемонстрував підтримку Російській православній церкві, яка займається розколом православ’я. Він подякував патріарху РПЦ Кірілу (Гундяєву) за «твердість і послідовність», а президенту Росії за «підтримку» і фінансування церков.

    РПЦ не привітали 8 помісних церков, зокрема Вселенський патріархат, Александрійська ПЦ, Румунська ПЦ, Грузинська Церкви. Також Кіріл не дочекався вітання від предстоятелів Православних Церков Кіпру, Греції, Албанії і України.

    Таким чином, ми бачимо, що більшість предстоятелів Помісних Церков проігнорували круглу дату Московського патріарха. Це свідчить, про те, що РПЦ не змогла назбирати собі союзників з часу останнього перенесення Архієрейського собору, для підготовки до антиварфоломієвської Амманської зустрічі.

    З усім тим РПЦ успішно співпрацює із Єрусалимською і Сербською Церквами, щоб чинити атаки на Вселенського Патріарха і Православну Церкву України.

    Єрусалимський патріарх постійно зустрічається із посланцями із ФСБ, а Росія фінансує будівництво церков для Єрусалимського патріархату. Варто зазначити, що в Єрусалимі працює структура очолювана ексдиректором ФСБ РФ Сергеєм Стєпашиним – так зване Імператорське Православне Палестинське товариство (ІППТ).  Зараз вони активізувались, щоб гальмувати процесу визнання ПЦУ збоку Єрусалимської Церкви.

    Щодо Сербської Церкви, то її предстоятель нещодавно освятив пам’ятник національному російському герою Алєксандру Нєвському.

    Всі інші Церкви: Болгарська, Чеська і Словацька, Польська були під чоботом совєцьких імперіалістів і зараз перебувають під впливом геополітики Кремля. Також і Антіохійська Православна Церква є заручником політичних сплетінь Башара Асада і Владіміра Путіна, який має в Сирії власні військові бази та є союзником Асада.

    На думку релігійного експерта Олександра Єфременка РПЦ хоче перехопити першість у світовому православ’ї, віддавши її Антіохійському чи Єрусалимському патріархам і для цього Кремлівські церковні діячі будуть намагатись помирити Єрусалим із Антіохією. Також у РПЦ сподіваються задобрити Антіохійську церкву, щоб та взяла участь в «Аммані 2.0».

    Своєю чергою Антіохійська Церква не спішить палко підтримувати Російську Церкву і проігнорувала попередній Амман. На думку богослова Романоса Анастасіадіса РПЦ не знайшла підтримки у Аммані 2.0 навіть від Антіохійського Патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне