Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ хоче перехопити першість у світовому православ’ї, віддавши її Антіохійському чи Єрусалимському патріархам

    Російська Православна Церква хоче перехопити першість у світовому православ’ї віддавши її Антіохійському чи Єрусалимському патріархам, щоб забезпечити собі важелі керівництва. «Амман 2.0» залишається єдиним інструментом і «троянським конем» для такого сценарію. Навіть якщо він відбудеться, це стане ганьбою для самої РПЦ, а не для Константинопольської Церкви.

    Про це пише релігійний експерт Олександр Єфременко.

    «Тактично РПЦ хоче перехопити “Першість”, віддавши її Антіохійському та Єрусалимському патріархам: які, на її думку, залишаючись ширмою, зможуть фактично віддати Московському патріарху важелі керівництва світовим православ’ям. Підставою для таких планів є політичні фактори та фінансування від РПЦ. Імовірно, що на майбутньому архієрейському соборі, чи безпосередньо на святкуваннях ювілею Гундяєва будуть проводитись якійсь консультації заради реалізації такого сценарію. Можливо, як сам Собор так і святкування ювілею, будуть проекцією Амману 2.0, який поки залишається єдиним інструментом Моспатріархату для перехоплення першості у Православ’ї», – пише експерт.

    Водночас «Амман 2.0», навіть якщо він і відбудеться, на думку Єфременка, може знову принести ганьбу його організатору – Московській Патріархії.

    «Адже для того, аби кого-небудь осудити, необхідно хоча б вислухати його позицію. Навіть на Вселенських соборах заслуховували позицію єретиків. Утім Даниловому монастирю потрібна не істина, а реалізація уже давно прийнятого рішення, а саме, засудження Константинополя, і перехоплення першості у православ’ї. Це прекрасно розуміють у більшості Помісних Церков, а тому і не поспішають підтримати московські авантюри», – зазначає Олександр Єфременко.

    Він додає, що якби Константинополь продемонстрував усі факти і докази порушення Москвою канонів, то сама б РПЦ була б осудженою на такому «Аммані 2.0».

    «Таким чином, підсумовуючи усе вище сказане, можна припустити, що в Даниловому монастирі готують такого собі “троянського коня” для світового православ’я. Його офіційна презентація, імовірно, відбудеться саме під час архієрейського собору РПЦ. Утім, не виключно, що він принесе більше шкоди для самої Москви, аніж тим, кому вони планують його вручити…», – прогнозує Єфременко.

    Найсвіжіше

    Популярне