Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Відбулась чергова зустріч посланців від ФСБ і Єрусалимського патріарха: представлені «нові обличчя»

    Як ми вже неодноразово повідомляли, Російська Федерація не відпускає зі свого поля зору Єрусалимського патріарха і практично щомісяця проводить з ним зустрічі, щоб гальмувати процес визнання ПЦУ збоку Єрусалимської Церкви.

    Посланці від ФСБ в черговий раз зустрілися з предстоятелем Єрусалимської Церкви 12 жовтня 2021 року. Зокрема Феофіл III зустрівся із начальником Російської духовної місії (РДМ) в Єрусалимі архімандритом Алєксандром (Єлісовим). Останній висловив співчуття з приводу смерті єрарха Єрусалимської ПЦ архієпископа Феофілакта, який помер від травм, отриманих у ДТП. Він також представив нових співробітників «Російської місії».

    Архімандрит Алєксандр (Єлісов) також є членом Ради Імператорського палестинського товариства (ІППТ). Таким чином, можна сказати, Єрусалимського Патріарха відвідав посланець від ФСБ, адже ІППТ до якого входить Єлісов — це так зване Імператорське Православне Палестинське товариство, що базується в Єрусалимі, очолює ексдиректор ФСБ РФ Сєргєй Стєпашин. Очевидно, що зараз ця структура відпрацьовує завдання у напрямку гальмування визнання ПЦУ збоку Єрусалимської ПЦ.

    «Предстоятель Єрусалимської Церкви висловив сердечну подяку … патріарху Кірілу і митрополиту Іларіону за співчуття і добрі слова на адресу покійного архієпископа Феофілакта», – повідомляє сайт Відділу Зовнішньоцерковних зв’язків РПЦ.

    Архімандрит Алєксандр (Єлісов) також представив патріарху Феофілу новопризначених кліриків Російської духовної місії – єромонаха Амвросія (Ігнатова), виконуючого обов’язки ключаря подвір’я святих праотців в Хевроні, і протоієрея Никалая Жданова, клірика Горненського жіночого монастиря в Ейн-Карем.

    Беручи до уваги історичне минуле, коли під прикриттям священників діяли агенти КДБ, можна припустити, що нові священники призначені не тільки для «Російської духовної місії», але і для відпрацювання геополітичних інтересів Кремля і зокрема для контакту і впливу на патріарха Феофіла ІІІ.

    Нагадаємо, раніше ми вже писали, що РПЦ допомагає Єрусалимському Патріархату будувати церкву. РФ використовує Єрусалимського Патріарха, як інструмент, щоб протидіяти юрисдикції Вселенського патріарха. З цією метою Феофіл у лютому 2021 закликав до повторного проведення неканонічної Амманської зустрічі, хоча торішній «Амман» зазнав краху, що визнали навіть російські експерти.

    У березні 2021 року посланці ФСБ взяли участь у святкуванні дня ангела Єрусалимського патріарха Феофіла III.

    У середині червня 2021 року посол РФ Вікторов і посланники ФСБ вже зустрічались із Єрусалимським патріархом. Після цього російські експерти знову заговорили за «Амман 2.0». Пізніше аналогічна зустріч відбулась 22 липня 2021 року і 15 вересня 2021 року.

    Московський патріархат всіма своїми силами намагається перешкодити визнанню Православної Церкви України збоку інших церков. Вони активно «працюють» в Сербії та Єрусалимі й не гребують використовувати для своїх цілей державний апарат РФ, адже атаки на ПЦУ і Вселенський патріархат вигідний Кремлю, який веде збройну війну з Україною. Одночасно вони розгорнули «агентурну роботу» із окремими митрополитами Кіпрської Православної Церкви, яка на Синоді визнала ПЦУ. Активно на Кремль працює митрополит Никифор, який виступав у Москві із критикою дій Вселенського патріарха Варфоломія.

    Також РПЦ залякує «розколом» і Александрійську Православну Церкву. Там вона планує створити свою паралельну ієрархію, тобто єпархію Московського Патріархату в Африці, що заборонено православними канонами.

    З усім тим Александрійський патріарх відвідав Танзанію, на яку покладала надії РПЦ, як на базу для паралельної єрархії Моспатріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне