Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Не встигають: РПЦ перенесла свій Архієрейський собор на наступний рік

    У Моспатріархаті зволікають із новими атаками на Вселенське Православ’я. Ймовірно там не встигають швидко мобілізувати інші Помісні Церкви до своїх планів з перехоплення першості.

    Московський патріархат переніс Архієрейський собор РПЦ, що мав відбутися з 15 по 18 листопада 2021 року. Експерти прогнозували, що Архієрейський собор мав на меті підготувати підґрунтя до неканонічного Амманського зібрання для осудження дій Вселенського патріарха Варфоломія, зокрема надання Томосу ПЦУ.

    Про перенесення дати Архієрейського собору через коронавірус йдеться на сайті РПЦ: “15 жовтня 2021 року члени Священного Синоду, обговоривши з допомогою засобів віддаленого зв’язку ситуацію, що складається у зв’язку зі складною епідемічною обстановкою, постановили перенести проведення Архієрейського Собору на травень 2022 року, визначивши датами його засідань 26-29 травня”.

    Нагадаємо, РПЦ хоче скинути патріарха Варфоломія і створити своє, паралельне «православ’я». Також у РПЦ хочуть переписати канони Церкви і організували 16-17 вересня конференцію з питання «першості та соборності»

    23 вересня 2021 року у Москві відбувся Синод на якому РПЦ розпочала підготовку до атаки на патріарха Варфоломія і ПЦУ на майбутньому Архієрейському соборі РПЦ.  Пізніше патріарх Кіріл звинуватив Вселенського патріарха у «розколі», через створення незалежної від РФ Помісної Церкви.

    На думку релігійних експертів, Синод РПЦ перевищив свої канонічні повноваження, коли проголосив «заборону Варфоломію виступати від імені всього православ’я». За словами богослова Кирила Говоруна в РПЦ таким чином формально визнали за Константинополем право першості. Вони також офіційно визнали Україну своєю територією. Крім цього, Синод РПЦ подякував очільнику РПЦвУ Онуфрію за збереження вірності Московському патріархату і викликав із України митрополита РПЦвУ Антонія (Паканича) для участі у зимовій сесії Синоду Російської Церкви в Москві.

    Найсвіжіше

    Популярне