П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У день 75-ліття патріарха Кіріла загинув його жорсткий критик — колишній єпископ РПЦ Діомід

    Внаслідок ДТП у день 75-ліття Московського патріарха Кіріла (Гундяєва), 20 листопада, загинув його жорсткий критик — колишній єпископ РПЦ Діомід (Дзюбан). Єпископ їхав автомобілем Kia Sorento, водій якого — 40-річна жінка — не впоралася з керуванням і зіткнулася з вантажівкою MAN. Водій та двоє пасажирів загинули.

    Про смерть повідомляє Телеграм-канал “Церквач” та “Новая Газєта”.

    Діомід був єдиним правлячим єпископом РПЦ, який виступив із жорсткою та розгорнутою критикою її священноначалія. У 2008 році єпископ Діомід запевняв, що верхівка РПЦ годується від Ватикану і отримує від нього дивіденди.

    «Митрополит Кіріл, єпископ Іларіон та інші прихильники харчуються від Ватикану, годуються від нього. Свої кошти вони прокручують у західних банках, вони мають бізнес на заході. Це і спонукає їх йти в ногу з католиками, сприяти їм, а за це отримують від Ватикану дивіденди… Багато хто слухає митр. Кіріла: «Ах, як добре і гарно каже!». Зваблюються цим, довіряють йому. А треба дивитися на справи і кожне слово зважувати та аналізувати, щоб не потрапити під вплив спокушання, помилки. Усі чудово розуміють, що глобалізація — це побудова міжнародного концтабору, але при цьому дружно туди крокують. Отямляться, коли позбудуться цієї свободи, даної Богом… Багато хто говорить: ну, ви не переживайте, це буде просто такий політичний режим. Але це політика впливатиме на релігію, тобто. на вірування людини. Це однозначно. Адже будь-яка диктатура – ​​це придушення людської волі», – писав єпископ Діомід.

    У 2007 Діомід ймовірно написав критику на тодішнього митрополита Кіріла, яку підтримали майже всі клірики та монахи очолюваної ним Анадирсько-Чукотської єпархії РПЦ (а їх там було 18 осіб). Крім «єресі екуменізму», від Кіріла вимагали засудити «сергіанство» (вчення про узгодження церкви з будь-якою держвладою, включаючи атеїстичну) та глобалізацію. Митрополит Кіріл навіть пригрозив «прихованим авторам» послання Діоміда, що «вони будуть знайдені та звинувачені у провокації».

    Влітку 2007 року клірики Чукотської єпархії вимагали скликання Помісного собору РПЦ, а восени Діомід звинуватив патріарха РПЦ Алєксія II, який помолився з католиками в Парижі, у відступі від православ’я. По всій Росії почалися «молитовні стояння» і збирання підписів кліриків і мирян, незадоволених священноначальством, — на підтримку єпископа Діоміда. Протестний рух, що зароджувався, вийшов далеко за межі Чукотки. У червні 2008 року в Москві зібрався Архієрейський собор РПЦ, на який Діомід демонстративно не приїхав, чекаючи на церковні репресії на свою адресу. Випереджаючи розвиток подій, Діомід та клір його єпархії заявили про розрив молитовного спілкування з Московською патріархією через її «відпадання на єресь», а прихильники єпископа досить галасливо пікетували храм Христа Спасителя, де проходив собор. Зрозуміло, на ньому Діоміда позбавили сану і після невеликого опору в кафедральному соборі він покинув Анадир, переселившись на віддалений Мис Шмідта. Звідти він виступив із першою анафемою проти Алєксія II, митрополита Кіріла та однодумних з ними єпископів.

    Майбутній єпископ народився 1961 року в Луганській області, здобув непогану світську (конструктор у галузі радіоелектроніки) та духовну (Московська духовна академія) освіту. Був келійником патріарха Алєксія II і ним же висвячений у сан єромонаха. У 90-ті досить самовіддано служив на Камчатці, відмовляючись від грошей за треби.

    Найсвіжіше

    Популярне