Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Чорний піарник УПЦ (МП) Амстердам повторює наративи російської пропаганди

    Американський “піарник” Роберт Амстердам, що став на захист УПЦ, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом, нещодавно надіслав листа на адресу Вселенського патріарха Варфоломія. Це звернення було опубліковано у турецькій пресі. За своїм змістом текст є апологією все тієї ж УПЦ (що в єдності з МП). Сама ж структура листа це компіляція наративів, які вже неодноразово озвучували рупори згаданої релігійної спільноти.

    На самому початку Амстердам звертає увагу Його Всесвятості «на політичний і церковний конфлікт, який роздирає Православну Україну». Примітно, що звертаючись до Вселенського патріарха автор називає його «першим серед рівних», що відповідає ще одному московському наративу.

    Далі у тексті, у дусі російської церковної пропаганди, говориться про так звані «гоніння» на представників згаданої церковної спільноти зі сторони української влади. За словами Р. Амстердама УПЦ (що в єдності з МП) «є мішенню жорстокої та необмеженої кампанії залякування, яку проводить українська влада». Представники цієї церковної структури «піддаються побиттю та арештовуються за фальшивими звинуваченнями».

    На думку автора згаданого листа причина цих гонінь «виникла до незаконного вторгнення Росії та є продуктом складної релігійної, політичної та культурної історії країни». Відправну точку цього конфлікту Р. Амстерадам зводить до початку автокефального руху в Україні, що виник у 20-х роках минулого століття. Не важко здогадатись, що проблему Амстердам вбачає саме у бажанні автокефалії, а не у деструктивній політиці російської церкви як щодо Українського Православ’я, так і загалом до питання автокефалії, про які він взагалі жодного разу не згадав.
    Така ж однобока позиція апологета російського православ’я є очевидною, і свідчить про його малу обізнаність в українському церковному питанні. Складається враження, що Амстердам не вивчав усі аспекти української автокефалії, а лише використовуючи свій «авторитет і походження» свідомо виправдовує російську позицію. Іншими словами «банально відпрацьовує отриманий гонорар».

    Далі у тексті він висловлює переконання, що відлуння автокефального руху чути і в теперішній час, адже тепер його підзахисні із УПЦ (що в єдності із МП) опинились «під загрозою закриття, а рух за автокефалію намагається знищити саму УПЦ». Провину за це Амстердам покладає на самого Вселенського Патріарха, який дарував Томос про автокефалію для ПЦУ, і тим самим «проклав шлях для цькування УПЦ».
    Окрім цього, Амстердам у тому ж дусі російської церковної пропаганди вважає, що надавши Томос про автокефалію, Вселенський Патріарх «свідомо чи ні – приєднався до сил українського націоналізму». На його думку такі дії Константинополя «відкрили скриньку пандори», адже «ПЦУ стала вмістилищем глибоких образ, яке було мобілізовано проти УПЦ».

    Проте такі висновки Амстердама прямо суперечать реаліям життя, обставинам часу і загалом здоровому глузду. Адже як відомо Томос про автокефалію вирішив багатолітню проблему розділення в українському православ’ї. Нарешті відбулось об’єднання трьох гілок української Церкви в одну.

    Ця справа хвилювала українське суспільство упродовж усієї новітньої історії незалежності України. Особливо вона загострилась після початку російської агресії, що розпочалась у 2014 році. Утім цей аспект, як і кричущі факти підтримки цієї агресії частиною єрархів УПЦ (що в єдності з МП) Амстердам свідомо ігнорує.
    Проте, саме це і стало проблемою так званих гонінь, а не сам Томос про автокефалію. Сама УПЦ (що в єдності з МП) своїми діями і вчинками і відкрила ту скриньку пандори про яку згадує Амстердам і від якої вона тепер і страждає. Проте про це її новоспечений апологет воліє мовчати, чим лише вкотре засвідчує свою некомпетентність.

    Далі ж у листі Амстердам згадує так званий законопроект про «заборону УПЦ», який на його думку є «виявом ворожості уряду до Церкви». Амстердам вважає, що «якщо законопроект буде ухвалений як закон, Україна стане грубим порушником міжнародного права». Окрім цього, у кращих тонах тієї ж російської пропаганди Амстердам облаяв одного із авторів закону Віктора Єленського, який на його думку є «продуктом радянської освіти», який колись «опублікував антисемітську викривальну промову проти євреїв», а тепер націлився на його підзахисних. У підсумку Амстердам закликає Вселенського Патріарха виступити проти цього законопроекту.

    Таким чином увесь цей лист це ніщо інше як простий банальний переказ російської релігійної пропаганди. Ознайомившись зі змістом стає очевидним, що його автор не розібрався із всією проблемою українського православ’я, а лише ретранслював, імовірно, подані йому заздалегідь російські темники. Очевидно, що саме в цьому Амстердам вбачає свою головну місію у справі захисту УПЦ (що в єдності з МП).
    Проте такими однобокими листами, як і власне самим підходом до справи, Амстердам лише засвідчує свою некомпетентність. Можна припустити, що якщо він і надалі у своїй діяльності керуватиметься подібним методом, то із «досвідченого журналіста» перетвориться на простого писаку жовтої преси.

    Джерело: Редакція Духовного Фронту України.

    Нагадаємо, раніше ми пропонували вам переклад статті Олександра Кириленка, релігійного аналітика, співзасновника Духовного Фронту України, яка вперше була опублікована на fosfanariou.gr

    Матеріал «Чорний піарник» УПЦ (МП) Амстердам докоряє Вселенському патріарху за підтримку «українського націоналізму» можна прочитати тут.

    Найсвіжіше

    Популярне