П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ не знайшла підтримки у Аммані 2.0 навіть від Антіохійського Патріархату, – архімандрит Романос

    Архімандрит Вселенського патріархату Романос Анастасіадіс прокоментував перенесення Архієрейського собору РПЦ на наступний рік. За його словами РПЦ не знайшла підтримки на свої розкольницькі дії від Антіохійської Церкви, що стало очевидним після заяви Синоду Антіохійського патріархату. Також в середині РПЦ існують розбіжності і розділення, зокрема прийнятий в РПЦ митрополит Іоан (Реннето) хоче приєднатись до Асамблеї православних єпископів Франції при митрополиті Вселенського патріархату.

    «Великий розкол москвичів “був відкладений… у зв’язку з перенесенням на травень 2022 року… Грубо порушуючи Статут Руської Церкви, який вимагає скликати Архієрейський Собор не раніше ніж один раз на 4 роки (попередній був у кінці 2017 року), Кіріл — позачерговою інтернет-нарадою Синоду — переніс на травень наступного року Архієрейський собор, який спочатку був запланований на листопад цього року…» – йдеться у дописі отця Романоса.

    «Причин тому багато. Звичайно, послання недавнього Синоду Антіохійського Патріархату — який ясно показав, що він не бажає дій, які поглиблять і завершать чинні розколи в православ’ї — але також і неможливість знайти “охочих партнерів” для другого Амману, після огидного провалу з першої спроби…», – пояснює архімандрит Романос.

    Він додав, що все більше інформації надходить про внутрішні проблеми, які спричиняють для Москви головні болі.

    «Проблеми, створені діями колишнього (архієпископа, – ред.) Харіопольського і нинішнього Дубненского Іоана (Реннето, – ред.), після його рішення прийняти в контрольований Москвою Паризький екзархат духовенство і парафії, які були відокремлені від РПЦЗ і на які РПЦЗ наклала штрафи або навіть відрахування…», – зазначає архімандрит.

    Крім того, за словами отця Романоса, РПЦЗ подала в суд на Москву, що до розв’язання цього питання вона не братиме участі в Архієрейському соборі єрархії Російської Церкви. «Але Іоан каламутить й інші “води” … Повідомляється, що він хоче повернутися в Асамблею православних єпископів Франції при митрополиті Вселенського патріархату, щоб показати, що він нібито незалежний від Москви», – пише клірик Вселенського патріархату.

    «У цирку москвичів ми побачимо ще багато цікавих “номерів” … Виклики тих, хто б’є в бік Священного Центру Православ’я, Святої Великої Церкви Христової, покажуть набагато більше мороку…», – підсумував він.

    Нагадаємо, раніше речник ПЦУ заявив, що агресивні наміри РПЦ вдарити по Вселенському Патріархату не знайшли підтримки серед інших Помісних Церков.

    Також ми повідомляли, що у РПЦ перенесли свій Архієрейський собор на наступний рік. Його планували провести у період з 15 по 18 листопада 2021 року. Експерти прогнозували, що Архієрейський собор мав на меті підготувати підґрунтя до неканонічного Амманського зібрання, на якому планувалось здійснити загальне засудження дій Вселенського патріарха Варфоломія І, а саме, надання Томосу ПЦУ.

    23 вересня 2021 року у Москві відбулось засідання Синоду, на якому РПЦ розпочала підготовку до атаки на патріарха Варфоломія і ПЦУ. Пізніше патріарх Кіріл (Гундяєв) звинуватив Вселенського патріарха у «розколі», через створення незалежної від РФ Помісної Церкви. Крім цього РПЦ грозиться створити свою паралельну єрархію на канонічних територіях Александрійського Патріархату.

    На думку релігійних експертів, Синод РПЦ перевищив свої канонічні повноваження, коли проголосив «заборону Варфоломію виступати від імені всього православ’я». Також Синод РПЦ подякував очільнику РПЦвУ Онуфрію за збереження вірності Московському патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне