П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Агресивні наміри РПЦ вдарити по Вселенському Патріархату не знайшли підтримки серед інших Помісних Церков, – речник ПЦУ

    Речник Православної церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) прокоментував рішення Російської православної церкви перенести Архієрейський Собор на наступний рік.

    «До речі, «Велика Московська схизма», яку патріарх Кирил планував оголошувати на власний ювілей за місяць – відтерміновується. Бо навіть серед найбільш близьких МП Помісних Церков агресивні наміри очільника РПЦ ще більше вдарити по Вселенському Патріархату не знайшли підтримки», – написав він у Фейсбуці.

    Архієпископ ПЦУ додав, що з передсердя патріарх Кіріл (Гундяєв) ще й «розбомбив Воронєж» – на території Вірменії, давнього і послідовного свого союзника, раптово і демонстративно оголосив створення єпархії РПЦ, нехай і для півдюжини парафій, які там зараз є.

    «Тож нехай прихильники церковних союзів з Москвою замисляться, бо так можуть з’явитися Кирилівські юрисдикції і в Сирії, і на Балканах…», – підсумував речник ПЦУ.

    Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що у РПЦ перенесли свій Архієрейський собор на наступний рік. Його планували провести у період з 15 по 18 листопада 2021 року. Експерти прогнозували, що Архієрейський собор мав на меті підготувати підґрунтя до неканонічного Амманського зібрання, на якому планувалось здійснити загальне засудження дій Вселенського патріарха Варфоломія І, а саме, надання Томосу ПЦУ.

    23 вересня 2021 року у Москві відбулось засідання Синоду, на якому РПЦ розпочала підготовку до атаки на патріарха Варфоломія і ПЦУ. Пізніше патріарх Кіріл (Гундяєв) звинуватив Вселенського патріарха у «розколі», через створення незалежної від РФ Помісної Церкви.

    На думку релігійних експертів, Синод РПЦ перевищив свої канонічні повноваження, коли проголосив «заборону Варфоломію виступати від імені всього православ’я». Крім цього, Синод РПЦ подякував очільнику РПЦвУ Онуфрію за збереження вірності Московському патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне