Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦ бояться, що після перейменування «УПЦ» громади перейдуть до «розкольників»

    Перейменування так званої «УПЦ», як того вимагає українське законодавство (закон № 2662-VIII), призведе до того, що «вона повинна буде перереєструвати всі свої єпархії, парафії, і в кожному конкретному місці буде чинитися тиск на віруючих, на священників, на архієреїв, щоб вони перереєструвалися в розкольницьку структуру».

    Про це сказав у ефірі телеканалу «Росія 24» голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв), йдеться на сайті РПЦ, передає Релігійна Правда.

    «По-перше, Церква сама вибирає свою назву. По-друге, тому що будь-яке примусове перейменування Української Православної Церкви в нинішніх умовах призведе до того, що вона повинна буде перереєструвати всі свої єпархії, парафії, а це значить, що в кожному конкретному місці буде чинитися тиск на віруючих, на священників, на архієреїв, щоб вони перереєструвалися в розкольницьку структуру», — зазначив представник РПЦ.

    За словами московського єрарха ПЦУ — це «група самозванців, яку оголосили „церквою“». Алфєєв досі вважає РПЦвУ канонічною церквою, яку українська влада «фактично оголосила поза законом».

    Єрарх РПЦ, який вже кілька років не відвідував Україну, в деталях прокоментував ситуацію із переходами храмів у ПЦУ, які він назвав «захопленнями».

    «Захвати організовувалися під виглядом нібито “добровільних переходів” в новостворену структуру. Замість парафіяльної громади за “перехід” голосували просто місцеві жителі різних конфесій, а то і зовсім сторонні особи. Документи і підписи нерідко підробляли. Переоформлення майна йшло з грубими порушеннями, а самі храми часто захоплювалися силою, із масовим побиттям людей похилого віку та духовенства (РПЦвУ, – ред)».

    Нагадаємо 16 жовтня 2020 року, президент України Володимир Зеленський запросив Вселенського патріарха до України на 30-у річницю незалежності

    Одразу після цього в РПЦвУ почали говорити про проблеми в Україні, які на їхню думку спричинить цей візит. РПЦвУ не хоче, щоб Вселенський патріарх Варфоломій відвідав Україну і лякає релігійними протистояннями. Такі страхи московської церкви пов’язані із новою хвилею переходів до української церкви, яку може спричинити візит патріарха Варфоломія. 

    Речник ПЦУ пояснив, що не  у компетенції моспатріархії вказувати українцям, чи запрошувати Патріарха Варфоломія. «Православний комуніст» від РПЦвУ Валентин Лукіяник провів кілька мітингів проти візиту патріарха Варфоломія в Україну. З усім тим Онуфрій відмежувався від нього і сказав, що не давав на такі акції благословення. Експерти РПЦвУ прогнозують, що із патріархом Варфоломієм приїдуть інші предстоятелі.

    Політолог Віктор Таран вважає, що візит Варфоломія засвідчить фіаско РПЦ у намаганні стати центром православ’я. 

    21 березня пройшли так звані «хресні ходи», а на ділі антиурядові мітинги проти ряду законопроєктів і візиту Вселенського патріарха Варфоломія до України на 30-ту річницю незалежності. Зокрема віряни моспатріархату протестували проти законопроєктів про колабораціонізм, про перейменування РПЦвУ і закону про капеланство.

    Найсвіжіше

    Популярне