П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Єрарх УПЦ (МП) у Вінниці порівняв себе із російським імператором Нікалаєм ІІ

    Позбавлений українського громадянства керуючий єпархією УПЦ (МП) у Тульчині митрополит Іонафан 17 липня, у кафедральному соборі провів службу на честь „святих царствених мучеників“. Він порівняв себе з імператором Нікалаєм ІІ та членами царської родини.

    УПЦ (МП) і РПЦ 17 липня святкувала «Страстотерпцев императора Николая II, императрицы Александры, Великих княжон Ольги, Татианы, Марии, Анастасии и цесаревича Алексия». Родину останнього російського самодержця було розстріляно червоноармійцями. Потім РПЦ започаткувала свято на честь їх і шанує як мучеників.

    У соборі Тульчина організували святкову літургію на честь «Страстотерпцев». Як розповіли редакції naparise.com свідки, під час служби митрополит Іонафан згадав, що теж «через віру» потерпає від дій влади і порівняв себе з останнім імператором з династії Романових.

    Саме з династією Романових пов’язане кріпацтво, заборона української мови та утиски культури.

    Митрополит Іонафан є обвинуваченим за низкою статей, його справа слухається у Вінницькому міськсуді. За даними слідства, він спілкувався з ФСБ Росії в месенджерах і виправдовував збройну агресію рф та визнавав окупацію українських територій.

    У червні Вінницький суд судив митрополита УПЦ (МП) Іонафана за виправдання агресії РФ проти України. У листопаді СБУ вручила підозру архієрею УПЦ (МП). Слідчі переконували, що очільник єпархії підготував пропагандистські листівки, в яких виправдовував збройну агресію РФ. Надруковані серійним накладом прокремлівські матеріали зберігав у підсобних приміщеннях церкви. Надалі планував організувати їх роздачу місцевим жителям через канцелярію єпархії. Після цього 73-річний митрополит потрапив до лікарні через проблеми з серцем. Він також зачитував на камеру свій вірш «Люблю Україну», переконуючи всіх у своїй невинуватості.

    Митрополит УПЦ МП

    Найсвіжіше

    Популярне