Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Підозрюваний СБУ митрополит Іонафан зачитав на камеру свій вірш «Люблю Україну»

    Митрополит УПЦ Московського патріархату в Вінниці Іонафан (Єлецьких) зачитав на камеру свій вірш «Люблю Україну». На думку єрарха цим він спростовує всі підозри збоку СБУ в розпалюванні ворожнечі на релігійному підгрунті. Відеозапис звернення опублікували на YouTube-каналі Вінницької єпархії УПЦ МП, передає Духовний Фронт України.

    Митрополит УПЦ МП також запевняє, що він навпаки, закликав з амвона до єднання та миру. Він також зізнався, що отримав підтримку від очільника УПЦ МП митрополита Онуфрія (Березовського). «Після всіх цих халеп я сподобився батьківської підтримки Предстоятеля УПЦ (МП, – ред.) і дуже йому за це вдячний», – наголосив Іонафан.

    Він розповів, що народився він у Росії, в Білгородській області і що в ньому змішані три народи, бо дідусі і бабусі із росії, білорусі і України.

    Митрополит Тульчинський і Брацлавський повідомив, що 14 листопада його викликали до СБУ для бесіди на тему повідомлених йому підозр.

    «Все, що ви читаєте в цих газетках, – це брехня. І я думаю, що я доведу до слідчих органів, що я не ворог України, а той, хто її любить і є патріотом», – запевнив Іонафан.

    Нагадаємо, вранці 7 листопада Служба безпеки України повідомила про підозру митрополиту Тульчинському і Брацлавскому (УПЦ МП) Іонафану (Єлецьких) за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). За висновками експертизи, СБУ, митрополит здійснював умисні дії, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями. Того ж дня в УПЦ МП  запевняли, що підозрюваний СБУ митрополит Іонафан впевнений у своїй невинуватості.

    11 жовтня стало відомо, що Служба безпеки викрила митрополита Іонафана (Єлецьких), керуючого однієї з єпархій УПЦ МП на Вінниччині, який виправдовував агресію рф і розпалював міжконфесійну ворожнечу серед вірян. Під час санкціонованих обшуків за місцем проживання та у релігійних спорудах правоохоронці вилучили: комп’ютерну техніку та мобільні термінали, друковані матеріали проросійського змісту та пропагандистську літературу; У самій РПЦ заявили, що звинувачений СБУ митрополит Іонафан, продовжував поминати Гундяя. У ЗМІ повідомляли, що митрополиту Іонафану, в якого СБУ проводила обшук, у Москві готують втечу. Також Московський патріархат вніс Іонафана у свій список на Синоді і по суті розпоряджається єпископами і архімандритами УПЦ МП як власним духовенством. У ЗМІ повідомляли, що у справі проти Іонафана чиниться тиск на слідство.

    20 жовтня Духовенство «Тульчинської єпархії» УПЦ МП заявило про повну довіру митрополиту «Тульчинському і Брацлавському» Іонафану (Єлецьких) в якого СБУ провела обшуки та знайшла докази роботи на росію. Клірики підтримали заяву митрополита Іонафана, у якій він заперечує свою причетність до речових доказів роботи на росію. Священнослужителі УПЦ МП закликали парафіян не вірити «домислам ЗМІ про Українську Православну Церкву та її пастирів».

    31 жовтня 2022 року СБУ заявила про обшуки у двох єпархіях УПЦ МП та проведення слідчих дій у єпископів УПЦ МП в Кіровоградської області. Мова іде про митрополита Кіровоградського і Новомиргородського Іоасафа (Губеня) і митрополита Олександрійського та Світловодського Боголєпа (Гончаренко).  За даними спецслужби, окремі представники цієї громади причетні до поширення ідей, що посягають на територіальну цілісність України та розпалювання релігійної ворожнечі.

    Найсвіжіше

    Популярне