Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    В УПЦ МП кажуть, що підозрюваний СБУ митрополит Іонафан впевнений у своїй невинуватості

    Митрополит УПЦ МП в Ніжині Климент (Вечеря) прокоментував вручення митрополиту УПЦ МП Іоанафану (Єлецьких) повідомлення про підозру за ч. 2 ст. 161 «порушення рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань», повідомляє LB.ua.

    За його словами, митрополит Іонафан сприйняв підозру спокійно, бо упевнений у своїй невинуватості. «У випадку повного і неупередженого розслідування його (митрополита Іонафана, – ред.) невинуватість буде доведена. Він про це неодноразово заявляв», – зазначив Климент.

    Він обурений, що висвітлювання у ЗМІ випадків розпалювання міжконфесійної ворожнечі збоку представників влади і інших конфесій “з якихось причин відбувається не так жваво”.

    «Звісно, сам по собі цей факт ще не свідчить про наявність у нашому суспільстві сегрегації на людей різного сорту залежно від їхніх релігійних переконань, але може стати серйозним сигналом щодо дотримання фундаментальних прав людини», – вважає митрополит УПЦ МП Климент (Вечеря).

    Нагадаємо, вранці 7 листопада Служба безпеки України повідомила про підозру митрополиту Тульчинському і Брацлавскому (УПЦ МП) Іонафану (Єлецьких) за ч. 2 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). За висновками експертизи, СБУ, митрополит здійснював умисні дії, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями.

    11 жовтня стало відомо, що Служба безпеки викрила митрополита Іонафана (Єлецьких), керуючого однієї з єпархій УПЦ МП на Вінниччині, який виправдовував агресію рф і розпалював міжконфесійну ворожнечу серед вірян. Під час санкціонованих обшуків за місцем проживання та у релігійних спорудах правоохоронці вилучили: комп’ютерну техніку та мобільні термінали, друковані матеріали проросійського змісту та пропагандистську літературу; У самій РПЦ заявили, що звинувачений СБУ митрополит Іонафан, продовжував поминати Гундяя. У ЗМІ повідомляли, що митрополиту Іонафану, в якого СБУ проводила обшук, у Москві готують втечу. Також Московський патріархат вніс Іонафана у свій список на Синоді і по суті розпоряджається єпископами і архімандритами УПЦ МП як власним духовенством. У ЗМІ повідомляли, що у справі проти Іонафана чиниться тиск на слідство.

    20 жовтня Духовенство «Тульчинської єпархії» УПЦ МП заявило про повну довіру митрополиту «Тульчинському і Брацлавському» Іонафану (Єлецьких) в якого СБУ провела обшуки та знайшла докази роботи на росію. Клірики підтримали заяву митрополита Іонафана, у якій він заперечує свою причетність до речових доказів роботи на росію. Священнослужителі УПЦ МП закликали парафіян не вірити «домислам ЗМІ про Українську Православну Церкву та її пастирів». 

    31 жовтня 2022 року СБУ заявила про обшуки у двох єпархіях УПЦ МП та проведення слідчих дій у єпископів УПЦ МП в Кіровоградської області. Мова іде про митрополита Кіровоградського і Новомиргородського Іоасафа (Губеня) і митрополита Олександрійського та Світловодського Боголєпа (Гончаренко).  За даними спецслужби, окремі представники цієї громади причетні до поширення ідей, що посягають на територіальну цілісність України та розпалювання релігійної ворожнечі.

    Найсвіжіше

    Популярне