Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Вінницький суд судив митрополита УПЦ (МП) Іонафана за виправдання агресії РФ проти України

    У Вінниці 5 червня відбулося розгляд справи митрополита Тульчинського та Брацлавського Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) Іонафана (Єлецьких), якого звинувачують у виготовленні та поширенні матеріалів, які виправдовують збройну агресію Російської Федерації проти України.

    Прокуратура звинувачує митрополита Іонафана згідно зі статтею 436-2 Кримінального кодексу України, яка стосується виправдовування, визнання правомірною та заперечення збройної агресії РФ проти України та глорифікації її учасників, передає видання “vinbazar.com

    Після розгляду справи Іонафана на засіданні суду було призначено наступне засідання на 8 червня для оголошення вироку та визначення покарання для священнослужителя.

    В пресслужбі суду не змогли уточнити, чи брав митрополит УПЦ (МП) особисту участь в слуханнях суду.

    Митрополит Іонафан не згоджується з вироком суду та заявляє, що не виготовляв, не поширював та не глорифікував матеріали, що виправдовують агресію РФ. За словами митрополита, проведені обшуки порушували процедурні норми.

    Нагадаємо, у жовтні 2022 року СБУ провела обшуки в митрополита Іонафана. За місцями проживання та у релігійних спорудах виявили друковані матеріали зі зверненням Путіна та московського патріарха до громадян України, визнання терористичних квазіреспублік «лнр та днр».

    У листопаді СБУ вручила підозру архієрею УПЦ (МП). Слідчі переконували, що очільник єпархії підготував пропагандистські листівки, в яких виправдовував збройну агресію РФ. Надруковані серійним накладом прокремлівські матеріали зберігав у підсобних приміщеннях церкви. Надалі планував організувати їх роздачу місцевим жителям через канцелярію єпархії. Після цього 73-річний митрополит потрапив до лікарні через проблеми з серцем. Він також зачитував на камеру свій вірш «Люблю Україну», переконуючи всіх у своїй невинуватості.

    На початку 2023 року стало відомо, що президент Володимир Зеленський позбавив українського громадянства Іонафана.

    Найсвіжіше

    Популярне