Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    В УПЦ (МП) продовжують скиглити про «гоніння» і лякають розвалом України, як СРСР

    Єпископ УПЦ (в єдності МП) Віктор (Коцаба) скаржиться на «гоніння» з боку української влади, в той час, як СБУ притягує до відповідальності лише колаборантів та інших злочинців.

    Віктор (Коцаба) в інтерв’ю ЗМІ каже, що останніми тижнями УПЦ (МП) «перебуває під жорстким пресингом», через масові обшуки. Через це в нього склалось враження, що «все це – організована атака на УПЦ, яку спланували та координують певні сили, які прагнуть організувати під час війни внутрішній конфлікт, нацькувати українців один на одного».

    Попри знайдені докази антиукраїнської діяльності в єпархіях УПЦ (МП), офіційні підозри, та перші вироки колаборантам в рясах, єпископ Віктор каже, що УПЦ (МП) – це не ворожа та «кремлівська» організація.

    Як «аргумент» Коцаба каже, що колаборанти є не тільки в УПЦ (МП), але і в державних органах, але їх діяльність не забороняють, як хочуть заборонити УПЦ (МП). Щоправда, єрарх УПЦ (МП) забув уточнити, що всіх колаборантів, які були в державних органах не толерують, а навпаки – засуджують. Їхні злочини, антиукраїнська діяльність розглядається і влада України виносить судові вироки згідно з конституцією України. Натомість в УПЦ (МП) навіть на церковному рівні не бажають позбуватись колаборантів і навіть висвячують в єпископів фігурантів «Миротворця», як це було із Никитою (Сторожуком) – новим єпископом в Івано-Франківську.

    Справді, частина УПЦ (МП) «підтримує своїх воїнів-захисників та свою країну», як про це каже єпископ Коцаба. Цю частину і не «пресингує» СБУ і немає  жодних запитань до їхньої діяльності, якщо вона не суперечить КК України і Конституції. Ця частина УПЦ (МП) здебільшого готова до діалогу з ПЦУ, ніж прокремлівське крило. Проте всі заслуги проукраїнського сегмента УПЦ (МП) перекреслюються «ложкою дьогтю» у вигляді іншої частини УПЦ (МП), яка працює на російського агресора і чекає «русскій мір».

    Наприклад такі особи, як відомий єпископ Єлисей (Іванов) і митрополит Пантелеймон (Поворознюк) й інші колаборанти серед УПЦ (МП) давно обрали росіян, як друзів і союзників, а Україну – як ворогів. Невже єпископ Віктор стане заперечувати такі очевидні речі, прикриваючись «волонтеркою» і воїнами ЗСУ, які є вірянами УПЦ (МП)!?!

    Саме через таких, як Митрополит «Роменський і Буринський» УПЦ (Московського патріархату) Іосиф (Масленніков), який втік до росії, на інший клір УПЦ (МП) падає погана тінь. І їх починають обзивати «фсбшниками», «московськими попами», «зрадниками в рясах» і т. д. І це відмовляються визнавати в УПЦ (МП), до останнього переконуючи власних вірян і суспільство, що Масленнікових і Іванових не існує, а якщо є, то вони за Україну і «внє політікі».

    Єпископ Віктор (Коцаба) продовжує переконувати, що наразі «готують розправу над нашою Церквою» і лякає, що мотивація військовослужбовців – вірян УПЦ (МП) «істотно зміниться». Тобто, Коцаба говорить неправду. СБУ і влада України не забороняє УПЦ (МП) молитись, не переслідує їх за віру в Бога, а забороняє антиукраїнську діяльність всередині кліру і вірян УПЦ (МП). Це в УПЦ (МП) звуть «гоніннями».

    Знову ж таки, навіть у ВРУ пояснюють, що забороняючи РПЦ в Україні, про УПЦ (МП) не йдеться і тому Коцаба, Данилевич і Ко можуть спокійно видихнути і не розводити в суспільстві паніку. Замість гніву, який вони спрямовують на СБУ і державу, краще б спрямували його на «ватників» у власній структурі. Поки цього зовсім не видно і в УПЦ (МП) стадія заперечення. Чекаємо на стадію прийняття і самоочищення.

    Віктор (Коцаба) також натякає на розвал України, говорячи так: «Те, що ми зараз спостерігаємо під дещо іншими формулюваннями, відсилає нас знаходити паралелі в часі радянського періоду. А результат ми вже знаємо – Церква жива, СРСР – ні». Він також переконує про «абсолютно безглузді звинувачення» збоку СБУ.

    Натомість СБУ в УПЦ МП СБУ знаходить прапор «Новоросії» і перепустки рф, російські рублі, агітки, зброю, порнографію, російських громадян і листування з російським церковним керівництвом, яке благословляло вторгнення рф в Україну.

    Духовний Фронт України.

    Читайте також інші матеріали на цю тему:

    Найсвіжіше

    Популярне