Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Чому Онуфрій порадив «мовчати і молитись» тим, хто звинувачує священників УПЦ МП в колабораціонізмі?

    Попри те, що СБУ виявила 33 агентів та коригувальників вогню в рясах, та вручила підозри кільком єрархам УПЦ МП, очільник цієї Церкви не вважає, що вони є колаборантами. Митрополит Онуфрій порадив «мовчати і молитись» тим, хто звинувачує священників УПЦ МП в колабораціонізмі.

    Про це повідомляє наближене до УПЦ МП видання «СПЖ».

    «Перш ніж відповісти на це запитання, хотів би уточнити, що означає поняття “колаборант”. Колаборант, або співпрацівник українською, – це людина, яка зраджує інтересам свого народу і працює на користь інших. Наші священники не є колаборантами. <…>», – сказав Онуфрій.

    Митрополит Онуфрій ігнорує численні факти колабораціонізму, які підпадають під те визначення, яке він сам і назвав. В середовищі УПЦ МП є архієреї, які зрадили інтересам свого народу і працювали на користь ворогу, проте Онуфрій про них нічого не розказує. Не згадав він про митрополита Єлисея (Іванова), який втік з Ізюму, ні про митрополита митрополита УПЦ МП із Сумщини Іосифа (Масленікова), якого помітили на богослужінні в росії після повномасштабного вторгнення, ні про митрополита «УПЦ» МП Пантелеймона (Поворознюка), який взяв участь у форумі терористів «ЛНР» і назвав терористичну республіку «нашою Вітчизною». Проігнорував Онуфрій відвідини духовенством УПЦ МП заходу в Кремлі, за участі Путіна, коли було проголошено анексію українських територій. Ні про те, як священники УПЦ МП зустрічали рашистів в Лимані. Це далеко не повний список, але одні з найяскравіших прикладів, що потрапили у ЗМІ до широкого загалу. А скільки фактів колабораціонізму УПЦ МП не потрапило до ЗМІ? Можемо лише здогадуватись.

    «Колаборанти – це ті, які в скрутну годину покинули свій народ напризволяще. Нехай кожен із нас загляне в своє серце й перевірить себе, чи не є колаборантом саме він», – переконує Онуфрій, але хіба всі ці люди, перераховані вище, не покинули свій народ напризволяще в скрутну годину? Хіба служіння російським загарбникам, це вже не підпадає, на думку Онуфрія під визначення «кинути свій народ на призволяще?».

    «А якщо хтось не погоджується із вищесказаним, пропоную, щоб він поїхав на окуповані території і зробив щось краще для виживання нашого народу краще, аніж там роблять зараз наші священники. Звертаюсь до таких людей: будь ласка, покажіть нам приклад. А якщо не можете цього зробити, то мовчіть і моліться», – підсумував митрополит УПЦ МП Онуфрій (Березовський).

    Березовський апелює до того факту, що УПЦ МП є фактично єдиною релігійною організацією, яку не переслідують окупанти. Не важко здогадатись, що російська окупаційна влада не переслідує тих, хто не становить їм небезпеки, або співпрацює з ними. Саме тому ПЦУ в Криму майже знищено і переслідується, в той час як УПЦ МП в тимчасово окупованому Криму і ОРДЛО співпрацює з терористами і благословляє російських загарбників, відвідує їх у госпіталях і військових частинах. Звісно, що при таких умовах, коли УПЦ МП не чіпають рашисти, то вони можуть залишатись і робити щось для місцевого населення, ту ж саму гуманітарну допомогу, бо іншим церквам робити цього не дають саме рашисти.

    Як такого УПЦ МП на окупованих територіях майже не має, тому і «роблять щось для народу» вже не архієреї і священники УПЦ МП, а єрархи РПЦ. В думках Онуфрія, напевно немає Кримської єпархії РПЦ, яка відбулась в червні 2022 року. Невже митрополит Онуфрій вважає, що інші архієреї, які відмовились підпорядковуватись Собору в Феофанії і продовжують поминати патріарха Московського досі є в структурі УПЦ МП? Не можуть люди, які возвеличують московського патріарха, що благословляє вбивати українців, робити щось добре для нашого народу. Це так, само, як сказати, що путін хороша людина, бо він надає гуманітарну допомогу в ОРДЛО і робить, як висловився Онуфрій «щось краще для виживання нашого народу».

    До слова РПЦ і Кіріл Гундяєв, теж допомагають українцям на окупованих територіях, надаючи їм гуманітарну допомогу, але це не означає, що вони перестали бути злочинцями, які підтримують війну росії і злочини кремля.

    Митрополит Онуфрій апелює до матеріального. Невже, на його думку, той хто платить гроші місцевому населенню, той і має право встановлювати свою владу. Інакше як пояснити його слова «А якщо хтось не погоджується із вищесказаним ( з тим що частина священників УПЦ МП є колаборантами, – ред.), пропоную, щоб він поїхав на окуповані території і зробив щось краще для виживання нашого народу краще, аніж там роблять зараз наші священники. Звертаюсь до таких людей: будь ласка, покажіть нам приклад. А якщо не можете цього зробити, то мовчіть і моліться». Тобто якщо ви не можете поїхати в лігво рашистів і терористів і робити там щось для українців, то треба погодитись із словами Онуфрія, що серед УПЦ МП немає колаборантів. Логіка тут відсутня, як і причинно-наслідковий зв’язок.

    Зазначимо, що Онуфрій всіляко ігнорує колаборантів в рясах у середовищі УПЦ МП. Наприклад, священник Геннадій Шкіль, який втік з Херсонщини і прямо підтримував рашистів і загарбників не заборонений у служінні і продовжує всіляко восхваляти загарбників та звинувачувати ЗСУ в обстрілах мирних жителів. Тобто напряму займається поширенням російської брехливої пропаганди. І не тільки він, але і вищезгадані архієреї. В деяких випадках, на місце втікачів-колаборантів, після контрнаступу ЗСУ і звільнення територій, Онуфрій просто призначав нових архієреїв, а тих що втекли ігнорував і ніяк не «штрафував». Навіть письмового попереджнення не було. Це не виняток, а системне явище збоку Березовського. Мовляв, нічого поганого не сталось, що вони співпрацювали з окупантами, і робили «щось краще для виживання нашого народу» і втекли «покинувши паству».

    Натомість архієреї УПЦ МП карають священників, які хочуть об’єднуватись у визнану Вселенським патріархатом Церкву – Православну Церкву України. Кожен перехід священника із громадою до ПЦУ зазнає переслідування і цькування збоку священноначалля УПЦ МП і підконтрольних їм ЗМІ. Подаються позови в суди і відбуваються протистояння під храмами, що приєднались до ПЦУ.  Архієреї УПЦ МП лякають СБУ «смертними» гріхами, а війну з рф характеризують як «сварку» (рос. «брань»). Вони закликають вірян не переходити до ПЦУ, щоб не «зраджувати віру». Відбувається активна протидія консолідації українців в лоні незалежної від Москви Церкви. УПЦ МП веде справді активну і сильну боротьбу з СБУ і ПЦУ, але потурає, прикриває і вигороджує колаборантів у власних рядах. Дивлячись на заяви Онуфрія, в УПЦ МП не збираються щось змінювати і не вважають, що деякі священники УПЦ МП і архієреї є колаборантами, бо «допомагають людям», навіть якщо служать окупаційній владі і втікають в росію під час звільнення територій нашими славними, героїчними ЗСУ.

    Найсвіжіше

    Популярне