Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    УПЦ МП 8 років кричала про «захоплення» парафій, але мовчить після анексії РПЦ 500 парафій в Криму, – Горєвой

    Релігієзнавець Дмитро Горєвой звернув увагу на подвійні стандарти УПЦ МП. Коли до ПЦУ переходили парафії, то в УПЦ МП кричали про” захоплення”, але коли РПЦ анексувала 500 парафій в Криму то в УПЦ МП мовчать, наче нічого й не сталось.

    «УПЦ (МП) останні 8 років кричала, що в неї “захоплюють” парафії. Це так називався процес переходів та зміни юрисдикційної належності. Всього перейшло близько 1000 громад. 560 – до широкомасштабної війни і 430 після. 560 – за 8 років. 430 – за 3,5 місяці. Аж раптом РПЦ віджимає 3 кримські єпархії – це десь 500 парафій, за моїми підрахунками. А у відповідь тиша. Жодних заяв про рейдерство, про захоплення. Нічого. Наче ніц не сталося», – пише Горєвой у Фейсбуці.

    Релігієзнавець робить з цього 2 логічних висновки:

    1. УПЦ (МП) готова вчиняти дії по внутрішній дестабілізації України, але не готова до внутрішньої дестабілізації Московського патріархату.

    2. Якщо не протестує, чи не означає це те, що РПЦ для неї то не якась інша, окрема юрисдикція, а цілком своя і перехід кримських єпархій то бродіння у власних “прідєлах”?

    «P.S. Я чудово розумію глибинні причини – паству перегріту пропагандою проти “раскольників” важко різко відівчити від хейту щодо ПЦУ, так само як важко привчитися казати правду про РПЦ. Однак це пояснення не скасовує актуальності двох висновків», – підсумував Горєвой.

    Нагадаємо, раніше архієпископ ПЦУ Євстратій теж зауважив, що РПЦ забрала понад 500 парафій УПЦ МП в Криму, та запитав будуть крики про “захоплення”?. Духовний Фронт України висловив думку, що москва «віддячила» УПЦ МП за правки до Статуту анексією Кримської єпархії.

    Найсвіжіше

    Популярне