Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Москва «віддячила» УПЦ МП за правки до Статуту анексією Кримської єпархії

    Тональність заяв від офіційного Московського патріархату стає все різкішою. У Москві офіційно анексували Кримську єпархію.

    Кримська єпархія і раніше де-факто підпорядковувалась Кірілу (Гундяєву), адже український півострів рашисти захопили у 2014 році, де встановили свою самозвану владу. Відтоді де-юре церковна влада належала УПЦ МП, а де-факто – Російській Православній Церкві. Тобто хоча Кримська єпархія і була в Московському патріархаті, але де-юре була найперше підзвітна Києву, а вже потім Москві.

    Але все змінили правки до Статуту УПЦ МП.

    Після того, як 27 травня Собор УПЦ МП вніс правки до свого статуту і викреслив майже все, що пов’язувало їх із Московським патріархатом у Москві не знали як реагувати. В рф одні казали, що все добре і УПЦ МП повторила те, що вже було сказано 30 років тому, інші – що у всьому винний Держдепартамент США. 

    Агент спецслужб рф на Кіпрі Алєксандр Вознєсєнський писав про «зраду» від «лжемитрополита Онуфрія» і що «суки продажні (тобто УПЦ МП) побігли на розмову з розкольниками». Священник УПЦ МП Алєксандр Авдюгін, будучи в окупованому Луганську, запевнив, що патріарх Варфоломій тепер «з’їсть» УПЦ МП, а Онуфрію не вистачило сили вистояти.

    І ось тепер точка кипіння по трохи починає доходити і до самої верхівки Московського патріархату — до Синоду РПЦ.

    7 червня Синод РПЦ постановив підпорядкувати Московському патріархату єпархію УПЦ МП в Криму. Щоб менше було запитань збоку Онуфрія, рішення про анексію єпархії прийнято за рапортом самого митрополита УПЦ МП Лазаря (Швеця) та інших місцевих єпископів УПЦ МП, які до цього моменту перестали підпорядковуватись Києву в церковному плані.

    «У відповідь на звернення … прийняти Джанкойську, Сімферопольську та Феодосійську єпархії у безпосереднє канонічне та адміністративне підпорядкування патріарху Московському… та Священному Синоду Російської Православної Церкви», – йдеться у рішенні Синоду РПЦ.

    Такий собі «Кримський референдум» Московського патріархату. “Підписи зібрані, рішення прийнято”. А от митрополита УПЦ МП Онуфрія в Києві ніхто і не думав питати.

    Главою Кримської митрополії у РПЦ призначили митрополита Сімферопольського та Кримського Лазаря (Швеця). Він родом із Тернопільщини, але вирішив зрадити Онуфрія і перейти на сторону Московського патріархату.

    Моспатріархія заявила, що церковна окупація Криму буде тільки на благо самій Церкві.

    «…для благополучного перебігу церковного життя… враховуючи практичну неможливість регулярного сполучення цих єпархій з Київською митрополією», – зазначено в журналі Синоду РПЦ.

    На наступний день після Собору, 28 травня, Сімферопольська та Кримська єпархія УПЦ Московського патріархату публічно виступила проти рішень Собору УПЦ МП та заявила, що «залишається під омофором» патріарха Московського Кіріла (Гундяєва). Також представники Кримської єпархії УПЦ МП заявили, що проголосували проти ухвалення поправок до Статуту про управління УПЦ. «Митрополит Сімферопольський та Кримський Лазар звернув увагу членів Собору на те, що нинішній канонічний статус Української Православної Церкви як самоврядної частини Руської Православної Церкви є оптимальним», – повідомляли тоді пресслужбі єпархії УПЦ МП.

    Після цього Роспропаганда писала, що через тиждень православні єпархії Криму оголосять про вихід із УПЦ МП. Як бачимо, це за них зробили в Москві.

    Що ж тепер справа за українськими військами. Як тільки Крим буде звільнений, постане питання про ліквідацію Московського патріархату на півострові.

    До цього окупаційна влада майже знищила ПЦУ в Криму. Так кількість парафій ПЦУ в окупованому Криму зменшилася з 45 до 7 парафій, які обслуговують всього 4 священники ПЦУ. Крім того, 23 серпня 2021 року архимандрит ПЦУ Даміан (Павло Скоков) був притягнутий рашистами до відповідальності за звершення Літургії. Окупаційна влада розцінила це, як “незаконну місіонерську діяльність”.

    Від Онуфрія відреклись не тільки в Криму, але і в інших окупованих територіях.

    У Донецькій і Луганській єпархії «УПЦ» МП також не прийняли рішення Собору УПЦ МП в Феофанії. Аналогічно вчинила Ровеньківська єпархія УПЦ МП. Проте на Донеччині і Луганщині Моспатріархія поки не наважується зробити те, що вона зробила в Криму. Можливо тому, що там поки є маріонетковий уряд терористів «Л/ДНР», а не рашисти.

    Митрополит УПЦ МП, так званий «Запорізький та Мелітопольський» Лука (Коваленко), який також знаходиться на тимчасово окупованих росіянами землях, застеріг від повної незалежності УПЦ МП від Московського патріархату.

    Відомий священник УПЦ МП Андрій Пінчук назвав ФСБшним єпархіпадом відмову поминати Онуфрія на Луганщині.

    Що означають рішення?

    Демонстративне прийняття Кримської єпархії УПЦ МП в лоно РПЦ, без будь-якого узгодження із УПЦ МП, мають на меті пригрозити Онуфрію і всій УПЦ МП на неокупованих росіянами територіях. Мовляв, подивіться що ви наробили своїм Собором і правками в статут. Причому все робиться так, наче Кримські архієреї самі попросились під керівництво до кривавого патріарха, адже на Синоді РПЦ згадали про їхні “рапорти”.

    Тепер відповідь за УПЦ МП. Як відреагує митрополит Онуфрій на це рішення? Скоріше за все просто проігнорує його. Але вже можна сказати одне – дружба між Онуфрієм і Гундяєм зіпсована. Це має спонукати очільника УПЦ МП Онуфрія та всю УПЦ МП до рішучіших кроків щодо осудження російської війни та відділення від Московського патріархату.

    Джерело: Духовний Фронт України

    Найсвіжіше

    Популярне