П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    На Вінниччині перереєстрували ще одну громаду, яка перейшла в ПЦУ, ще у 2019 році

    Парафія Різдва Пресвятої Богородиці в селі Снітків Вінницької області перереєструвалась до Православної Церкви України. Голосування за перехід до автокефальної Православної Церкви України відбулось у релігійній громаді ще на початку 2019 року. 

    Про перереєстрацію парафії Різдва Пресвятої Богородиці у Сніткові свідчать дані з сайту держреєстрів. Тепер парафія у Сніткові офіційно належить до Вінницько-Барської єпархії ПЦУ.

    У РПЦвУ вважають таку перереєстрацію незаконною, хоча не можуть цього довести в судовому порядку. 3 грудня у Вінниці за участі 50 прихильників РПЦвУ пройшов мітинг. Віряни і священники Московського патріархату вимагали припинити перереєстрації парафії у ПЦУ. Також вони заявляли, що переходи громад у ПЦУ, — це «порушення їхніх прав».

    Знімок з екрану

    Переходи громад на Вінниччині

    Нагадаємо, раніше на Вінниччині десяток священників РПЦвУ намагались захопити храм у Бахтині, який вони раніше опечатали.

    14 жовтня, в день Покрови Пресвятої Богородиці, урочиста Божественна Літургія на честь престольного свята відбулася у Покровському храмі с. Ходаки Жмеринського (раніше Барського) району Вінницької області. Це перше престольне свято, яке громада відзначає у лоні канонічної помісної Православної Церкви України.

    Водночас у селі Новоживотів, що на Вінниччині парафіяни ПЦУ виграли всі суди проти РПЦвУ і потрапили до свого храму, який стояв зачинений із 2019 року. Пізніше, на покрови віряни РПЦвУ влаштували провокацію і не пустили громаду ПЦУ до власного храму, заливши замок дверей до храму клеєм.

    10 жовтня на Вінниччині у селі Іванів невідомі побили вікна в храмі Православної Церкви України.

    На Вінниччині у селі Хижинці парафія ПЦУ потрапила у власний храм, після судової тяганини із Моспатріархатом.

    Водночас на Вінниччині громади ПЦУ продовжують збільшуватись, в той час, як прихильники РПЦвУ програють судові позови за користування храмів. Вже третя парафія офіційно приєдналась до Православної Церкви України у селі Мізяківська Слобідка, Калинівської ОТГ Хмільницького району. Віряни перереєстрували свій статут із РПЦвУ в ПЦУ. 

    Найсвіжіше

    Популярне