Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ вважають, що переходи громад у ПЦУ, — це «порушення їхніх прав»

    3 грудня вийшли на мітинг представники Російської Православної Церкви у Вінниці. Вони протестують проти перереєстрації релігійних громад в Православній Церкві України. Мітинг відбувся біля Вінницької ОДА.

    У Московському патріархаті незадоволені, що громади можуть зібратись на збори, і більшістю голосів ухвалити рішення про приєднання до ПЦУ. Такі дії вони називають  «захопленням» і «порушенням їхніх прав».

    На думку вірян РПЦвУ реєструвати парафії у ПЦУ незаконно і неконституційно, хоч самі віряни Московської церкви чомусь не можуть довести цього в судовому порядку, а вдаються до демонстрацій і мітингів під ОДА.

    За даними РПЦвУ перевізники відмовились везти прихильників Російської Церкви на мітинг до Вінниці. Благочинний РПЦвУ протоєрей Василь Балан повідомив, що «поїздка зірвалась».

    «… перевізники відмовилися, сказали, у них не виходить. Ми не зрозуміли, чому», – повідомив клірик Московського патріархату.

    Вінниччина приєднується до ПЦУ

    Нагадаємо, раніше на Вінниччині десяток священників РПЦвУ намагались захопити храм у Бахтині, який вони раніше опечатали.

    14 жовтня, в день Покрови Пресвятої Богородиці, урочиста Божественна Літургія на честь престольного свята відбулася у Покровському храмі с. Ходаки Жмеринського (раніше Барського) району Вінницької області. Це перше престольне свято, яке громада відзначає у лоні канонічної помісної Православної Церкви України.

    Водночас у селі Новоживотів, що на Вінниччині парафіяни ПЦУ виграли всі суди проти РПЦвУ і потрапили до свого храму, який стояв зачинений із 2019 року. Пізніше, на покрови віряни РПЦвУ влаштували провокацію і не пустили громаду ПЦУ до власного храму. 

    10 жовтня на Вінниччині у селі Іванів невідомі побили вікна в храмі Православної Церкви України.

    На Вінниччині у селі Хижинці парафія ПЦУ потрапила у власний храм, після судової тяганини із Моспатріархатом.

    Водночас на Вінниччині громади ПЦУ продовжують збільшуватись, в той час, як прихильники РПЦвУ програють судові позови за користування храмів. Вже третя парафія офіційно приєдналась до Православної Церкви України у селі Мізяківська Слобідка, Калинівської ОТГ Хмільницького району. Віряни перереєстрували свій статут із РПЦвУ в ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне