П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    На Вінниччині парафія ПЦУ потрапила у власний храм після судової тяганини із Моспатріархатом

    На Вінниччині громади ПЦУ продовжують збільшуватись в той час, як прихильники РПЦвУ програють судові позови за користування храмів.

    14 жовтня, в день свята Покрови Пресвятої Богородиці, відбулася перша Божественна літургія у храмі Архістратига Божого Михаїла у с. Хижинці Вінницького району. Перше богослужіння після того, як храм став належати Православній Церкві України, звершив клірик Спасо-Преображенського кафедрального собору м. Вінниці протоієрей В’ячеслав Буданевич. Під час Літургії була піднесена молитва за захисників і захисниць України, на честь яких в цей день було встановлене державне свято, повідомляє пресслужба Вінницької єпархії ПЦУ.

    Парафіяни, котрі ще зовсім нещодавно відвідували храми Російської Православної Церкви в Україні і лише за кілька днів до того відсвяткували своє приєднання до канонічної помісної Православної Церкви України, на першій Літургії у своєму храмі співали вже разом із священником і хористами молитви українською мовою.

    Загальний спів і просте слово о. Вячеслава, який розповів про свято та тепло привітав захисників і захисниць, а також усіх вірян з Днем Покрови Пресвятої Богородиці, наповнили серця присутніх у храмі особливою радістю. Люди раділи і дякували Богові за те, що відтепер не загальними фразами, а прямо, називаючи у молитві все своїми іменами, рідною мовою вони моляться за Україну, за український народ, українське військо, мир у своїй країні і у всьому світі.

    Після молитви біля храму відбулася спільне частування, яке організували самі парафіяни. Протоієрей В’ячеслав повідомив релігійній громаді, що надалі з благословення митрополита Вінницького і Барського нею і храмом буде опікуватися єрей Володимир Кірган.

    Фото: ПЦУ

    Нагадаємо, 14 жовтня, в день Покрови Пресвятої Богородиці, урочиста Божественна Літургія на честь престольного свята відбулася у Покровському храмі с. Ходаки Жмеринського (раніше Барського) району Вінницької області. Це перше престольне свято, яке громада відзначає у лоні канонічної помісної Православної Церкви України.

    Водночас у селі Новоживотів, що на Вінниччині парафіяни ПЦУ виграли всі суди проти РПЦвУ і потрапили до свого храму, який стояв зачинений із 2019 року. Пізніше, на покрови віряни РПЦвУ влаштували провокацію і не пустили громаду ПЦУ до власного храму. 

    10 жовтня на Вінниччині у селі Іванів невідомі побили вікна в храмі Православної Церкви України.

    Найсвіжіше

    Популярне