П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    На Вінниччині парафіяни ПЦУ виграли всі суди проти РПЦвУ і потрапили до свого храму, який стояв зачинений із 2019 року

    У селі Новоживотів парафія ще у березні 2019 року проголосувала за приєднання до незалежної від Кремля Православної церкви України й від того часу представники РПЦвУ перешкоджають їм проводити богослужіння у храмі. Віряни і духовенство Моспатріархату блокують доступ до храму і судяться із своїми колишніми парафіянами, які перереєстрували громаду в ПЦУ у квітні 2019 року.

    Отець Ярослав, який зараз є настоятелем храму ПЦУ в Новоживотові, розповів у коментарі Духовному Фронту України, що вже третій рік представники Московського патріархату не хочуть давати громаді можливості спокійно молитись. Віряни ПЦУ навіть звернулись до суду, щоб відстояти право спокійно і безперешкодно користуватись храмом.

    Рівненський господарський апеляційний суд 6 вересня заборонив Тульчинській єпархії Московського патріархату перешкоджати ПЦУ користуватись майном храму. Крім того, суд у своєму рішенні зазначив, що всі дії РПЦвУ на території храму, повинні узгоджуватись із релігійною громадою ПЦУ в Новоживотові й чинитись з дозволу законної релігійної громади.

    Також суд постановив, що служитель РПЦвУ Петро Монастирський не є настоятелем громади ПЦУ в Новоживотові. Крім цього суд стягнув із РПЦвУ 17 тисяч гривень судових зборів.

    «Це вже остаточне рішення. І згідно з цим рішенням, суд встановив, що Тульчинська єпархія перешкоджає законній релігійній діяльності парафії ПЦУ і заборонив їй вчиняти такі дії. Задовільнив наш позов частково, – розповідає священник ПЦУ отець Ярослав. – Ключі вже нам не потрібно віддавати, бо вони у нас вже є, але ми не можемо потрапити до храму, бо вони (представники РПЦвУ, – ред.) забивають замок. Ми змогли нещодавно потрапити до храму, але вони вкотре навідались до церкви й відтоді не припиняють спроби перешкоджати нам проводити богослужіння».

    Суд також підтвердив, що власниками храму є громада ПЦУ, яка має право користуватись майном храму і безпосередньо самим храмом без перешкод з боку сторонніх осіб. На основі цього рішення парафіяни ПЦУ потрапили у власний храм 5 жовтня 2021 року.

    Отець Ярослав уточнив, що зараз, попри рішення суду, звершувати молитви їм перешкоджає митрополит РПЦвУ Іоанафан (Єлецький) із групою невідомих осіб.

    «Ми прийшли в храм 5 жовтня. Представники Московського патріархату одразу хутко прибули на місце, перешкоджали нам входити до храму і виходити з нього, намагались заблокувати двері. В нас є це на відео зафіксовано. Ми викликали поліцію. Співробітникам поліції показали рішення суду і поліція визнала, що за нами правда», – каже отець Ярослав.

    Він додав: «Священник РПЦвУ Петро влаштував штовханину з начальником поліції. А коли ми виходили з храму після богослужіння, то представники РПЦвУ не давали нам можливості зачинити його. Вони виламували двері, намагаючись зіпсувати замок. Ми заледве їх закрили і розійшлись, щоб не створювати конфлікт. Та вони ще залишились біля храму і ще довго зчиняли там галас».

    Попри те, що за всіма документами та рішеннями суду РПЦвУ немає ніякого права до храму в Новоживотові, вони поширюють в ЗМІ неправдиву інформацію про “захоплення храму”. Це вже традиційна тактика Моспатріархату в таких ситуаціях. Нещодавно митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) нарахував близько «500 захоплень».

    Громада ПЦУ на чолі із священником отцем Ярославом буде молитись в храмі 10 жовтня і в неділю 11 жовтня. Вони очікують, що будуть чергові провокації з боку вірян і керівництва РПЦвУ. Водночас віряни ПЦУ написали заяву в поліцію про невиконання рішення суду і вже, як відомо, правоохоронцями розпочато провадження із внесенням до ЄРДР.

    Варто також зазначити, що юридично громади РПЦвУ в Новоживотові не існує, адже колишня громада Моспатріархату перереєструвалась на громаду ПЦУ.

    Тепер у РПЦвУ подали на парафію ПЦУ до суду і хочуть скасувати дію її статуту. Спочатку вони позивались проти держреєстратора Ігоря Салецького, нібито він провів неправильну процедуру перереєстрації. Втім, ця спроба Моспатріархату перешкодити переходу парафії до складу ПЦУ провалилась.

    Найсвіжіше

    Популярне