Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    «Миряни» РПЦвУ влаштували провокацію на Покрови: Не пустили громаду ПЦУ до свого храму

    У селі Новоживотів, що на Вінниччині, у день свята Покрови Богородиці ГО «Миряни» РПЦвУ влаштували провокацію: «православні тітушки» заблокували громаді Православної Церкви України вхід до храму, право на який громада виборола в усіх судових інстанціях.

    Напередодні свята Покрови, 13 жовтня, у Головному управління Нацполіції у Вінниці відбулась зустріч, за участі всіх сторін. «По-всякому просили нас не заходити до храму. Вони (представники РПЦвУ – ред.) провокували і казали, що буде кровопролиття, буде конфлікт. Я казав, що ми виконуємо законне рішення суду, будемо служити в храмі. Вони залишились при своїй думці, а ми залишились при своїй», – наголосив настоятель храму отець Ярослав у коментарі «Духовному фронту України».

    Водночас, за його словами, того ж дня віряни ПЦУ безперешкодно зайшли до храму і відслужили вечірню.

    Нагадаємо, у селі Новоживотів парафія ще у березні 2019 року проголосувала за приєднання до незалежної від Кремля Православної Церкви України й від того часу представники РПЦвУ перешкоджають їм проводити богослужіння у храмі. Віряни і духовенство Моспатріархату блокують доступ до храму і судилися із своїми колишніми парафіянами, які перереєстрували громаду в ПЦУ у квітні 2019 року.

    Отець Ярослав, який зараз є настоятелем храму ПЦУ в Новоживотові, розповів, що вже третій рік представники Московського патріархату не хочуть давати громаді можливості спокійно молитись. Віряни ПЦУ навіть звернулись до суду, щоб відстояти право спокійно і безперешкодно користуватись храмом.

    Рівненський господарський апеляційний суд 6 вересня заборонив єпархії РПЦвУ у Тульчині перешкоджати громаді ПЦУ користуватись майном храму. Крім того, суд у своєму рішенні зазначив, що всі дії РПЦвУ на території храму повинні узгоджуватись із релігійною громадою ПЦУ в Новоживотові й чинитись з дозволу законної релігійної громади.

    Єпархія РПЦвУ у Тульчині також програла суд за позовом проти реєстрації громади ПЦУ у селі Новоживотів на Вінниччині. Ця справа побувала у всіх ланках судів – адміністративному, господарському та Верховному.

    За словами отця Ярослава, коли він зранку 14 жовтня прийшов до церкви, храм вже був оточений тітушками-«Мирянами» та поліцією. «Одним словим ми називаємо їх «тітушки», «православний талібан». Ті, котрі приїхалі чужі, бородаті, з кривими носами. Вони приїхали захищати «чистоту православ’я». Більше ста чоловік поліції було, були працівники СБУ. Ми прийшли і нас не допускали, щоб ми зайшли до храму», – наголосив настоятель.

    За словами отця Ярослава, представники поліції в ситуацію не втручалися і всіляко намагалися вмовити громаду ПЦУ не заходити до храму. «Дуже просили нашу сторону, зокрема і мене просили про те, щоб ми по-всякому робили те, щоб не відбулось якогось конфлікту. Просили нас відійти, не заходити у храм, служити на дворі», – зазначив отець Ярослав.

    Водночас представники Московського патріархату диктували свої умови. «Вони казали: давайте ми на дворі – і вони на дворі, щоб ніхто не входив у храм… Від восьмої години майже до десятої ми сперечалися, ми сварилися, ми вели переговори з поліцією, поліція – з нами та з їхньою стороною. Ми йшли на переговори, їхня сторона завжди говорила про інше і не йшла на переговори, ігнорувала. В кінці вони сказали, що ми відступимося і вони хай на дворі служать», – розповів священник ПЦУ.

    У результаті віряни ПЦУ провели богослужіння на східцях перед входом до церкви. «Стали служити на сходах, на дворі перед входом у храм. На нашому богослужінні були присутні тітушки-«Миряни»… Я їм повідомив: «Вітаю вас у нашій сім’ї». Тому що вони цілий час були з нами. Ті пішли в іншу сторону, а ми служили перед входом у храм, на дворі. А перед входом у церкву стояла поліція», – зазначив отець Ярослав.

    Він також розповів, що коли громада ПЦУ залишила територію храму, представники Московського патріархату і тітушки зилишилися там. «Почали зносити столи, почали їх годувати там, платити їм гроші. Тому що вони всі проплачені. Вони приїхали сюди за гроші», – підсумував настоятель.

    Найсвіжіше

    Популярне