Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    У Вінниці РПЦвУ збирається на протест проти переєстрації громад у ПЦУ

    Представники РПЦвУ збираються провести 3 грудня у Вінниці свій масовий протест. Служителі Московського патріархату Вимагатимуть припинити перереєстрації релігійних громад, які вирішили приєднатися до Православної церкви України.

    Про це повідомляють у Вінницькій єпархії РПЦвУ.

    «Нам стало відомо, що прямо зараз йде спроба незаконної перереєстрації громад УПЦ у селах Бахтин, Вербовець і Снітків Вінницької області. І ми знаємо, хто за цим стоїть, і хто знову може зробити свою чорну справу. Його ім’я Ігор Салецький, він досі займає посаду керівника управління Вінницької ОДА у справах релігій і за весь час наробив багато лиха, особливо за часів Порошенка», – обурюються в Московському патріархаті.

    Там звинуватили Салецького у тому, що він перереєстровував близько 30 парафій, які законним чином, згідно із законом про свободу совісті, проголосували на зборах за перехід до Православної Церкви України.

    «Годі! Терпець православних вінничан увірвався. Ми більше не допустимо жодної незаконної переєстрації громад УПЦ з боку злочинця, що ховається у кабінетах обласної адміністрації», – йдеться у повідомленні РПЦвУ.

    Початок заходу, який називають «мирним зібранням та акцією протесту», оголосили на 12:00. Пікетуватимуть будівлю Вінницької обласної державної адміністрації.

    Організатори зауважують, що в мітингу візьмуть участь члени релігійних громад з сіл Сніткова та Бахтина колишнього Мурованокуриловецького району, а також села Новоживотова та Вапнярки.

    Прихильники Російської Православної Церкви вимагатимуть звільнення та покарання Ігоря Салецького — начальника управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА.

    Вінничина переходить приєднується до ПЦУ

    Нагадаємо, раніше на Вінниччині десяток священників РПЦвУ намагались захопити храм у Бахтині, який вони раніше опечатали.

    14 жовтня, в день Покрови Пресвятої Богородиці, урочиста Божественна Літургія на честь престольного свята відбулася у Покровському храмі с. Ходаки Жмеринського (раніше Барського) району Вінницької області. Це перше престольне свято, яке громада відзначає у лоні канонічної помісної Православної Церкви України.

    Водночас у селі Новоживотів, що на Вінниччині парафіяни ПЦУ виграли всі суди проти РПЦвУ і потрапили до свого храму, який стояв зачинений із 2019 року. Пізніше, на покрови віряни РПЦвУ влаштували провокацію і не пустили громаду ПЦУ до власного храму. 

    10 жовтня на Вінниччині у селі Іванів невідомі побили вікна в храмі Православної Церкви України.

    На Вінниччині у селі Хижинці парафія ПЦУ потрапила у власний храм, після судової тяганини із Моспатріархатом.

    Водночас на Вінниччині громади ПЦУ продовжують збільшуватись, в той час, як прихильники РПЦвУ програють судові позови за користування храмів. Вже третя парафія офіційно приєдналась до Православної Церкви України у селі Мізяківська Слобідка, Калинівської ОТГ Хмільницького району. Віряни перереєстрували свій статут із РПЦвУ в ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне