Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Масовки зібрати не вдалось: як проходив мітинг Московського патріархату у Вінниці

    3 грудня, у Вінниці відбувся мітинг проти «утискання прав» Московського патріархату. Священники та віряни РПЦвУ вимагали звільнення з посади начальника управління у справах національностей та релігій ОДА Ігоря Салецького. Попри це, масовки зібрати їм не вдалось. Як видно з фото, опублікованих в інтернеті, на мітинг прийшло близько 50 людей, передає Депо Вінниця.

    Це свідчить, що в РПЦвУ немає підтримки у суспільства, а їхні кричалки не діють. Тим більше, що православні громади Вінниччини регулярно переходять до Православної Церкви України, підтримуючи свого митрополита Симеона (Шостацького), який разом зі своєю Вінницькою єпархію приєднався до ПЦУ у 2018 році, на Об’єднавчому соборі. До слова, у РПЦвУ хотіли відсудити собор де служить їхній колишній владика.

    Правда на боці Православної Церкви України і тому Моспатріархат постійно програє в судах апеляції і позови про скасування голосування релігійних громад чи їхніх перереєстрацій у ПЦУ. Тим не менше, вони сьогодні стояли із плакатами «Зупиніть захоплення наших храмів», «Салецький нищить церкву», «Наша церква УПЦ» тощо.

    Головна мета акції протесту полягала у звільненні начальника управління у справах національностей та релігій ОДА Ігоря Салецького. Крім цього у РПЦвУ кричали, що виконують закон. На самому мітингу, був присутній голова ГО РПЦвУ “Миряни” – Василь Макаровський. Саме очолювана ним організація підтримала антивакцинаторський мітинг в Україні, й організовувала мітинги проти візиту патріарха Варфоломія.

    Нагадаємо, на початку 2021 року на Вінниччині 21 релігійна громада захотіла перейти з РПЦ в ПЦУ.

    Вінниччина приєднується до ПЦУ

    Нагадаємо, раніше на Вінниччині десяток священників РПЦвУ намагались захопити храм у Бахтині, який вони раніше опечатали.

    14 жовтня, в день Покрови Пресвятої Богородиці, урочиста Божественна Літургія на честь престольного свята відбулася у Покровському храмі с. Ходаки Жмеринського (раніше Барського) району Вінницької області. Це перше престольне свято, яке громада відзначає у лоні канонічної помісної Православної Церкви України.

    Водночас у селі Новоживотів, що на Вінниччині парафіяни ПЦУ виграли всі суди проти РПЦвУ і потрапили до свого храму, який стояв зачинений із 2019 року. Пізніше, на покрови віряни РПЦвУ влаштували провокацію і не пустили громаду ПЦУ до власного храму.

    10 жовтня на Вінниччині у селі Іванів невідомі побили вікна в храмі Православної Церкви України.

    На Вінниччині у селі Хижинці парафія ПЦУ потрапила у власний храм, після судової тяганини із Моспатріархатом.

    Водночас на Вінниччині громади ПЦУ продовжують збільшуватись, в той час, як прихильники РПЦвУ програють судові позови за користування храмів. Вже третя парафія офіційно приєдналась до Православної Церкви України у селі Мізяківська Слобідка, Калинівської ОТГ Хмільницького району. Віряни перереєстрували свій статут із РПЦвУ в ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне