Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ підтримала мітинг антивакцинаторів в день, коли в Україні від COVID-19 померло 720 інфікованих

    Сьогодні антивакцинатори зібралися під стінами Верховної Ради із вимогою зупинити “незаконну” імунізацію населення. Зрозуміло, акцію було проведено без дотримання всіх протиепідеміологічних вимог. Захід проведено в день, коли добова смертність у країні від COVID-19 становить 720 осіб, з яких 98% були невакциновані. Це більше ніж в попередні пікові місяці (квітень 2021 – 470; грудень 2020 – 163).

    «Основна частина хворих, які лежать у лікарнях, які вимагають підключення до апаратів ШВЛ, це невакциновані люди. І ось, за всіх цих фактів, у Києві збирається група громадян, які закликають не вакцинуватися! Квінтесенція первозданної дурості, що межує з чистим безумством? Сумніваюсь», – пише на своїй сторінці воєнно-політичний оглядач Олександр Коваленко.

    Він зазначив, що подібні заходи проти вакцинації проводяться біля стін Верховної Ради вже не вперше. І раніше організаторами подібних акцій була РПЦвУ, яка навіть не приховувала того, що це її парафіяни стоять з плакатами божевільного змісту та священнослужителі саме цієї структури читають проповіді про “шкоду” вакцинації. Так, Духовний Фронт України повідомляв, що антивакцинаторську акцію під стінами Верховної Ради очолював священик РПЦвУ з Почаєва. А колишній український топчиновник заявляв, що “найбільшої шкоди, як антивакцинатор завдає РПЦвУ”.

    У нинішній ситуації рушійною силою стали, так звані громадські діячі. Зокрема, Олександр Гумиров, який давно вже “бореться” за скасування карантину, а напередодні цього заходу навіть був заблокований у Facebook за поширення брехні про COVID-19.

    Фото: Українська Правда

    Також акцію проти вакцинації підтримала ГО «Миряни», яка займалась акціями проти візиту патріарха Варфоломія і була прикриттям для зняття відповідальності із самої РПЦвУ.

    «…ми підтримуємо наших братів та сестер, які завтра, 3 листопада виходять під стіни Верховної Ради України висловити свій протест проти запровадження обов’язкової вакцінації та пов’язаного з нею обмеження прав віруючих», – йдеться в Телеграм каналі ГО “Мирян”.

    Цікаво, чи будуть так активно «Миряни» пікетувати російське посольство, як пікетують ВРУ проти карантину?

    Скріншот із ТГ “Мирян”

    До слова, голову ГО “Мирян” Василя Макаровського, який до речі фігурант “Миротворця“, благословив на таку діяльність сам очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій (Березовський)

    Скріншот із сайту пропагандистів РПЦвУ

    І така позиція не тільки в ГО “благословенних” главою РПЦвУ, але і сам речник РПЦвУ порівнює карантинні обмеження з ув’язненням, ізоляцією в’язнів, що перебувають під вартою. Тобто людина, яка відповідає за висвітлювання офіційної позиції РПЦвУ у ЗМІ подає карантин, як щось погане, а не те, що може спасти життя.

    Скріншот переписки речника РПЦвУ Миколи Данилевича

    Днями, Центр протидії дезінформації РНБО за результатами аналізу інформаційного поля Telegram-каналів України підтвердив інформаційну операцію РФ, спрямовану на зменшення рівня вакцинації та зростання кількості смертей.

    За даними звіту РНБО, суттєву роль у поширенні ідей антивакцинаторства відіграє “одна із церков” – йдеться про РПЦ та РПЦвУ.

    У Раді нацбезпеки підкреслили, що РПЦ в Україні виступає проти вакцин, організувала мітинг під будівлею Верховної Ради 19 жовтня, куди учасники принесли плакати з гаслами: “Вакцинація вбиває”, “Ні медичним експериментам. Захистимо наших дітей”. Також, як вважають організатори та учасники, вакцинація – гріх.

    Також в РНБО звернули увагу на те що РПЦ в Росії навпаки, закликає вакцинуватися, поширює інформацію про види вакцин, розвінчує міфи, пов’язані з ними, та зазначає, що щеплення не є гріхом.

    Раніше Духовний Фронт України також підмітив цю цікаву деталь. В той час коли в Росії від єрархів РПЦ лунають заяви про щоденну смертність тисячі людей від коронавірусу, в Україні та ж РПЦ протестує і організовує мітинги проти вакцинації. 

    Фото:УП

    У РПЦ навіть є спеціальна «Робоча група при патріарху Московському… щодо координації діяльності церковних установ в умовах поширення коронавірусної інфекції». Там постійно повідомляють про смерті священників РПЦ в Росії від коронавірусу. Останні такі повідомлення були 1 і 2 листопада.

    Скріншот із ТГ каналу РПЦ де розказують про смертність священників Московського патріархату від коронавірусу

    Як зазначає воєнно-політичний експерт Олександр Коваленко, подібні мітинги йому вже давно добре знайомі схемою їх реалізації і вартістю проведення. Адже ця схема не змінюється з 2013 року, коли агентура Кремля в Україні реалізовувала акції, що дестабілізують країну.

    • По-перше, сьогоднішній захід, який зібрав не більше 100 осіб, частина з яких були журналістами, висвітлювали з перших хвилин в основному ресурси, що входять до медіа-пулу ОПЗЖ, а також ретранслюючі проросійські наративи і відверті фейки, наприклад Страна.UA.
    • По-друге, акцію широко висвітлювали в соціальних мережах інформаційні майданчики, що куруються з Росії та перебувають у віданні російських спецслужб.
    • По-третє, під час акції використовували багато заготовлених, не саморобних, плакатів. Фактично, очевидна ознака фінансування акції й точно не з кишені учасників.

    Коваленко нагадав, що в Одесі, в 2014 році подібні заходи, Адміністрація президента Росії в особі Владислава Суркова оплачувала за таким цінником: акція з проросійськими банерами в Одесі в 2014-2015 роках обходилася кремлівським кураторам проекту дестабілізації в межах $1,5 тис; акції з “повішеними” тілами прем’єр-міністра Арсенія Яценюка та “повішеного” і чинного на той момент президента України Петра Порошенка у 2015 році проросійським силам в Одесі коштували – 3 600 доларів; вартість організації дестабілізуючих мітингів варіювалася в залежності від того, хто братиме в них участь і яка тематика. Наприклад, 100 осіб із профспілок коштували близько $5 тис. Мітинг “Одеса за Порто-Франко” коштував російським кураторам 7,5 тис доларів. А ось найдорожчі мітинги були за участю членів спортивних клубів, тут цінник міг сягати і $15 тис.

    Також Коваленко звернув увагу на те, що традиційно на передовій підриву будь-яких протиепідеміологічних ініціатив знаходилася РПЦвУ.

    «Я неодноразово звертав увагу, що в період карантину РПЦвУ організовувала масові заходи, богослужіння та хресні ходи, що лишень сприяло поширенню коронавірусу. Схоже, філія РПЦ в Україні передала естафетну паличку антивакцинному руху, який гратиме зараз одну і основних ролей у дестабілізації країни. Повноцінна це передача чи створення додаткового фронту, від імені деяких громадських діячів, поки що важко сказати. Але таким чином загальна схема дестабілізації соціально-суспільної обстановки отримує додатковий плацдарм і не виключаю, що найближчим часом вони навіть напоказ об’єднаються», – припускає експерт.

    З урахуванням усього вищевикладеного неважко здогадатися, хто взагалі в Україні стоїть за рухом антивакцинаторів. Але, це вже більше питання до відповідних правоохоронних органів, які й мають вирішувати проблему з поширенням таких негативних явищ, – підсумував він.

    Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що за ГО «Миряне» стоїть засновник проросійського зливного бачка «Союз православних журналістів» та «Союз православних адвокатів», мільйонер Віктор Вишневецький. Останній має шахти в ОРДЛО і спонсорує Московський Патріархат в Україні. За деякими даними, своєму статку він забезпечує сину Януковича.

    Найсвіжіше

    Популярне