П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Залили замок клеєм, щоб віряни ПЦУ не молились, – на Вінниччині нова провокація від Моспатріархату

    Знову провокації. Знову РПЦвУ. В селі Новоживотів, що на Вінниччині, представники Московського патріархату в Україні, а саме благочинний РПЦвУ Дмитро Цмокало разом зі своїми прихильниками, 17 жовтня залив дверний замок клеєм. Все це для того, щоб віряни ПЦУ не змогли потрапити на богослужіння. Храм, згідно з рішенням всіх судових інстанцій, належить ПЦУ.

    Про це Духовному Фронту України повідомив священник ПЦУ отець Ярослав.

    «Ми знову, в черговий раз пішли на компроміс і на прохання поліції не конфліктували, не заходити до храму. Ми свою обіцянку виконали. Ми звершили богослужіння перед входом у храм, так само, як і на Покрову. Але, коли ми вже завершили богослужіння, ми підійшли до дверей храму і спробували відкрити їх ключем, і в цей момент зрозуміли, що замок залитий клеєм. Це ще раз показує, що вони скористались нашою добротою, скористались тим, що ми не  заходили у свій храм», — повідомив отець Ярослав.

    Цей вандалізм відбувся, ще задовго до присутності вірян ПЦУ на території храму, які хотіли провести богослужіння.

    «Звичайно, зранку, ми цього не знали, бо представники нашої громади побачивши, що вони стоять біля дверей, сказали їм, щоб ті покинули територію храму, і щоб вони сюди не підходили», — розповів отець Ярослав.

    На це благочинний РПЦвУ Дмитро Цмокало набрав до поліції й заявив про те, що назріває конфлікт.

    Таким чином на виклик приїхала поліція, конфлікту жодного не було, вірян РПЦвУ попросили відійти від дверей храму, замок яких, як виявилось, вони залили клеєм.

    Фото: священник ПЦУ отець Ярослав молиться перед храмом.

    Коли священник ПЦУ прибув до церкви о 11:30, для того, щоб звершити недільне богослужіння, представники РПЦвУ молились ще у своєму пристосованому приміщенні, котре вони побудували перед входом у храм. На богослужінні була також присутня голова Вінницького осередку проросійської Громадської організації «Миряни». Також були присутні «православні тітушки», тобто не місцеві жителі, а молоді хлопці, спортивної зовнішності, — розповів отець Ярослав.

    Крім цього, був присутній адвокат єпархії РПЦвУ, котрий під час звершення богослужіння РПЦвУ грав у футбол на території храму.

    Нагадаємо 8 жовтня парафіянам ПЦУ у селі Новоживотів, що на Вінниччині вдалось потрапили до свого храму, який стояв зачинений із 2019 року. Пізніше, на покрови віряни РПЦвУ влаштували провокацію і не пустили громаду ПЦУ до власного храму, залякуючи їх кровопролиттям.

    Рівненський господарський апеляційний суд 6 вересня 2021 року заборонив Тульчинській єпархії Московського патріархату перешкоджати ПЦУ користуватись майном храму у Новоживотові. Крім того, суд у своєму рішенні зазначив, що всі дії РПЦвУ на території храму, повинні узгоджуватись із релігійною громадою ПЦУ в Новоживотові й чинитись з дозволу законної релігійної громади.

    Суд також підтвердив, що власниками храму у Новоживотові є громада ПЦУ, яка має право користуватись майном храму і безпосередньо самим храмом без перешкод з боку сторонніх осіб.

    Попри те, що за всіма документами та рішеннями суду РПЦвУ немає ніякого права до храму в Новоживотові, вони поширюють в ЗМІ неправдиву інформацію про«захоплення храму». Це вже традиційна тактика Моспатріархату в таких ситуаціях. Митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) в інтерв’ю для росЗМІ нарахував близько «500 захоплень» храмів.

    Водночас на Вінниччині громади ПЦУ продовжують збільшуватись, в той час, як прихильники РПЦвУ програють судові позови за користування храмів. Вже третя парафія офіційно приєдналась до Православної Церкви України у селі Мізяківська Слобідка, Калинівської ОТГ Хмільницького району. Віряни перереєстрували свій статут із РПЦвУ в ПЦУ.

    14 жовтня, в день Покрови Пресвятої Богородиці, урочиста Божественна Літургія на честь престольного свята відбулася у Покровському храмі с. Ходаки Жмеринського (раніше Барського) району Вінницької області. Це перше престольне свято, яке громада відзначає у лоні канонічної помісної Православної Церкви України.

    На Вінниччині у селі Хижинці парафія ПЦУ потрапила у власний храм, після судової тяганини із Моспатріархатом.

    10 жовтня на Вінниччині у селі Іванів невідомі побили вікна в храмі Православної Церкви України.

     

    Найсвіжіше

    Популярне