Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Моспатріарх Кіріл (Гундяєв) назвав «злочином» руйнування єдності РПЦ в Україні

    Очільник Московського патріархату Кіріл (Гундяєв) звинуватив політиків у тому, що вони хочуть «зруйнувати єдність» Російської православної церкви в Україні, і назвав це «злочином».

    Про це повідомляє Інтерфакс-релігія.

    «Втручання політиків у церковні справи, яке ми бачили в Україні, спроба зруйнувати єдність Російської церкви на догоду геополітичним задумам і миттєвим вигодам є злочином перед народом, перед майбутніми поколіннями», — йдеться у зверненні патріарха РПЦ з нагоди 75-річчя синодального Відділу зовнішніх церковних зв’язків (ВЗЦЗ) Московського патріархату.

    На думку очільника РПЦ Кіріла (Гундяєва), церковна єдність України і Росії — «історичний факт, найважливіша і невіддільна складова духовної і культурної спільності наших братніх народів — росіян, українців, білорусів, молдаван, латишів, естонців і багатьох інших».

    Патріарх також назвав «розкол всесвітнього православ’я, вчинений Константинопольським патріархом», одним з найзлободенніших і актуальних викликів сучасності.

    Московський патріарх Кіріл, як і його підлеглий, митрополит Онуфрій (Березовський), не засудив незаконне привласнення Росією українських суверенних територій Криму. Як і очікувалось, Московський патріарх Кіріл (Гундяєв) не звинуватив вище керівництво РФ і особисто Владіміра Путіна в гріху вбивства, крадіжці та брехні. Тисячі вбитих воїнів ЗСУ, на думку РПЦ, полягли від самих Українців, а не від гібридних військ РФ і їхніх ручних (підтримуваних ними) терористів.


    На восьмому році російсько-української війни очільник РПЦ в Україні митрополит Онуфрій (Березовський) привітав главу Російської Православної Церкви Московського патріарха Кіріла (Гундяєва) із днем ангела. Він ще раз визнав своє підпорядкування кремлівській Церкві, адже попросив у Моспатріарха «Першосвятительского благословення».

    Фото: РПЦвУ / святкування «возз’єднання Криму з Росією». / 18 березня 2021 рік.

    Також у РПЦвУ виступили проти закону, який припинятиме діяльність церков, що загрожують суверенітету України. Зокрема Єрарху РПЦвУ митрополиту в Борисполі Антонію (Паканичу) не сподобається новий проукраїнський законопроєкт проти пропаганди «русского міра» і він почав лякати плачевними наслідками для України в разі його прийняття. «.. не можна грати з духовною сферою. Це не політика, це набагато сильніше. І якщо вчинити всупереч цим внутрішнім, духовним силам, це відгукнеться дуже важко і боляче. На жаль, не тільки тим, хто ініціює такі законопроєкти. Це може боляче зіграти в житті всього народу»? – впевнений Паканич.

    Подібні думки висловили і в РПЦ. Сам глава РПЦ Кіріл (Гундяєв) заперечив агресію РФ проти України і виступив на засіданні Міноборони РФ. Попри таку антиукраїнську позицію патріарха РПЦ Кіріла, очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій (Березовський) продовжує його згадувати як «Господина нашего святейшего патріарха московськаго Кирила» і вітати з пам’ятними датами. Онуфрій не бачить нічого поганого в антиукраїнській діяльності Кіріла, бо і сам закликав не вважати за ворогів терористів із так званих «Л/ДНР», а його єпископи освячували пам’ятники «ополченцам», а також прапори на військові кораблі ЗС РФ в окупованому Севастополі. Священники «УПЦ МП» в Криму навіть брали участь в святкуванні «воссоєдінєнія» Крима з Росією, благословляли на бойові завдання російських моряків, на захист “батьківщини”, а намісник Святогірської лаври вважає, що війну почала Україна. 

    Згідно з низкою резолюцій та інших офіційних документів ООН, ОБСЄ, Ради Європи, Євросоюзу, інших міжнародних та українських інституцій, Російська Федерація продовжує залишатися державою-окупантом щодо України. Також священники московського патріархату і в тому числі РПЦвУ продовжують надавати всебічну підтримку російським окупаційним силам в Криму і ОРДЛО, освячуючи бойову техніку і відпрацьовуючи оптимальну схему служіння священників на бойових позиціях росіян, а також на військових навчаннях “Кавказ 2020”. Тим часом в Україні РПЦвУ розповідає про миротворчість й прощення окупантів і навіть проводить форуми для “постраждалих від гонінь”. 

    Також РПЦвУ звинуватила президента України у тому, що він нібито не хоче їх захищати від «гонінь».

    Найсвіжіше

    Популярне