П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Зеленський: Всі, хто порушують питання національності, мови, церкви – хочуть „хайпанути“

    Всі хто порушують питання церкви і мови — хочуть „хайпанути“ із великими наслідками для багатьох людей.

    Про це заявив президент України Володимир Зеленський, коментуючи спроби депутатів фракції «Слуга народу» змінити закон про державну мову, передає УНІАН.

    «У Конституції все чітко було написано — одна єдина державна мова — українська. Всі, хто порушують питання національності, питання мови, питання церкви — це всі люди, які хочуть „хайпанути“ тимчасово, з великими, на жаль, наслідками для багатьох людей. Спрямовані всі ці наслідки на розкол суспільства. Я вважаю, що питання мови наразі не на часі, вважаю, що українська мова повністю захищена», — сказав Зеленський на прес-конференції на полях форуму «Україна 30. Культура. Медіа. Туризм» у Києві у вівторок.

    «Якщо той чи інший закон не подобається депутатам, і не важливо, з якої вони партії, якщо вони бачать у цьому питанні несправедливість — це нормально говорити про це, але має бути громадський діалог», — додав президент.

    Він також зазначив, що в Україні мають бути створені комфортні умови для всіх, зокрема і в мовному питанні. Також він зазначив, що у Міністерстві закордонних справ наразі розробляються закони про нацменшини України та про подвійне громадянство. «Це складні питання і не треба про них мовчати, їх треба порушувати», – додав Зеленський.

    Як відомо, 16 січня 2021 року в Україні відбувся остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову. Відповідно до закону, всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари й послуги українською.

    Московський патріархат в Україні проти президента Володимира Зеленського

    Попри те що РПЦвУ позиціонує себе аполітичною церквою і завжди на кожному кроці кричить, що «внє політікі», це не заважає їм виступати проти Зеленського і прямо погрожувати вивести 2 мільйони людей на антидержавні мітинги, як це було в Чорногорії. Крім того, Речник РПЦвУ Микола Данилевич із натхненням згадував про антидержавні мітинги в Чорногорії і прямо натякає, що, якщо Зеленський не «одумається» і не скасує закон про перейменування їхньої церкви, то його чекає «доля Порошенка». Підтримав Данилевича і соратник ОПЗЖ і проросійський експерт Бортник, який порадив вірянам РПЦвУ виходити протести проти влади. «Влада міняється під тиском протестів», — пригрозив експерт РПЦвУ.

    Тобто відбувається цілеспрямована медійна кампанія проти чинної української влади і підігрівання антиурядових настроїв.

    В останньому зверненні «гонимих» вірян РПЦвУ, ті вирішили перекласти вину за всі свої програні справи у судах щодо переходів у ПЦУ особисто на президента України Володимира Зеленського і також порівняли його із Порошенком.

    Настоятель парафії в Тернопільському селі Катеринівка священик РПЦвУ Сергій Гладун розповів, що з 2014 року випадків «захоплень» налічується понад 100. Він зізнався, що віряни РПЦвУ сподівалися, що новий президент Володимир Зеленський, «за якого вони голосували, зупинить утиски старої влади… й захистить права» московського патріархату в Україні. «Але такого поки що не сталося», — констатував служитель РПЦвУ.

    Тобто утисками старої влади, віряни московської церкви називають законні переходи громад в ПЦУ, де більшість вірян проголосували за перехід. Більшість переходів потім оскаржуються представниками московського патріархату в судах, де ті зазвичай програють, бо не мають що протиставити протоколам зборів, де чітко видно, що більшість вірян релігійної організації проголосувала за перехід в Українську церкву.

    Саме тому, віруючі РПЦвУ звернулися до Зеленського з вимогою «відмінити закон, який змінює назву» так званої «УПЦ (МП)» на РПЦвУ. Бо знають, що таких переходів буде ще більше, коли звичайні пересічні парафіяни дізнаються, що ходять в московську церкву, а не в українську. Саме «мосоквський патріархат» писало майже на всіх табличках церков РПЦвУ до 2014 року – початку російсько-української війни. Тепер же сама згадка про «МП» і перейменування у московському патріархаті вважають «порушенням прав людини» і винним у цьому «порушенні» вбачають звісно президента Зеленського.

    Одразу після того, як 16 жовтня 2020 року, президент України Володимир Зеленський запросив Вселенського патріарха до України на 30-у річницю незалежності в РПЦвУ почали говорити про проблеми в Україні, які на їхню думку спричинить цей візит.

    У грудні 2020 року речник РПЦвУ Данилевич ошелешив заявою про те, що зустріч Володимира Зеленського з патріархом Варфоломієм негативно відобразиться на рейтингу як самого президента, так і партії «Слуга народу». На думку Данилевича, «сам факт зустрічі Президента В. Зеленського з патріархом Варфоломієм сьогодні у Стамбулі, незалежно від її результатів, може негативно відбитися на особистому рейтингу Президента і його партії «Слуга народу»…». Отець Микола вважає, що прихожани його Церкви «які в своїй переважній більшості голосували в 2019 році за В. Зеленського, дуже насторожено сприйняли таку зустріч». За його словами це відштовхне вірян РПЦвУ від Зеленського через те, що вони бояться повернення «політики та ідеологии Порошенко». Таким чином Данилевич знову розповів, як  московська церква втручається у політичні процеси в Україні. Тим самим пан отець суперечить заявам своїх колег про невтручання Церкви у саму політику загалом.

    РПЦвУ не хоче, щоб Вселенський патріарх Варфоломій відвідав Україну і лякає релігійними протистояннямиКеруючий справами РПЦвУ митрополит Антоній (Паканич) двічі у публічному просторі звинуватив Володимира Зеленського у нібито порушенні Конституції, яке Паканич вбачає саме у запрошенні Вселенського Патріарха до України.

    З усім тим експерти РПЦвУ вважають, що причиною внесення законопроєкту про перейменування і колабораціонізму до Верховної Ради є зміна внутрішньої і зокрема церковної політики нинішньої української влади на 180 градусів. «Якщо рік тому В. Зеленський показово дистанціювався від втручання в церковні справи, то сьогодні він вивів підтримку ПЦУ на якісно новий рівень», – констатують вони, згадуючи поїздки Зеленського на Фанар і запрошення Вселенського патріарха на 30-ту річницю Незалежності України.

    У Московському патріархаті розповіли про тиск збоку Української влади і Зеленського на суддів та навіть заступились за скандальний ОАСК, який приймав ряд скандальних антиукраїнських рішень. Ось цитата із їхніх ресурсів: «Яким чином влада може чинити тиск на суд нам продемонстрували зовсім недавно. Так, В. Зеленський оголосив про скорочення повноважень Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) який призупинив дію закону «про перейменування»…».

    З цього російські пропагандисти виводять висновок, що при певній політичній волі, РПЦвУ можуть заборонити. «Тому, якщо буде дана відмашка «заборонити» діяльність УПЦ (РПЦвУ, – ред.), суд цілком може прийняти відповідне рішення», – підкреслюють російські експерти.

    Фото: Церкваріум

    Друг московського патріархату і проросійський пропагандист Анатолій Шарій, навіть розповів, що Зеленський готовий на війну, бо в нього падають рейтинги. Представник команди “Партії Шарія” попросив Зеленського не зупинятись, щоб “Партії Шарія” зросли рейтинги.

    Варто зазначити, що раніше Шарій погрожував єпископу ПЦУ проблемами і зняв ролик на підтримку РПЦвУ, в якому прессекретар Почаївської Лаври звинуватив ЗСУ в обстрілах мирного населення. СБУ оголосила про підозру Шрарію за розпалення міжконфесійної ворожнечі.

    9 березня Президент України натякаючи на Шарія, звинуватив всіх подібних, так званих «лідерів думки» із роботою на Кремль, яким «з Іспанії краще видно, що робиться в Україні». Зеленський згадав і фейки держави-агресора про “распятого мальчика”, “поезда фашистов-карателей” і “нас там нет”.

    Московський патріархат в Україні проти Українського суверенітету

    У РПЦвУ виступили проти закону, який припинятиме діяльність церков, що загрожують суверенітету України, бо релігія – ще один фронт, на якому Росія розгорнула кампанію гібридної війни проти України. Глава РПЦ Кіріл (Гундяєв) заперечує агресію РФ проти України і виступає на засіданні Міноборони РФ. Попри таку антиукраїнську позицію патріарха РПЦ Кіріла, очільник РПЦвУ митрополит Онуфрій (Березовський) продовжує його згадувати як «Господина нашего святейшего патріарха московськаго Кирила» і їздить в Москву на консультації – собори РПЦ. Онуфрій не бачить нічого поганого в такому ставленні Кіріла до України, бо і сам закликав не вважати за ворогів терористів із так званих «Л/ДНР», а його єпископи освячували пам’ятники «ополченцам», а також прапори на військові кораблі ЗС РФ в окупованому Севастополі. Священники «УПЦ МП» в Криму навіть благословляли на бойові завдання російських моряків, а намісник Святогірської лаври вважає, що війну почала Україна. 

    Згідно з низкою резолюцій та інших офіційних документів ООН, ОБСЄ, Ради Європи, Євросоюзу, інших міжнародних та українських інституцій, Російська Федерація продовжує залишатися державою-окупантом щодо України. Але священники московського патріархату і в тому числі РПЦвУ продовжують надавати всебічну підтримку російським окупаційним силам в Криму і ОРДЛО, освячуючи бойову техніку і відпрацьовуючи оптимальну схему служіння священників на бойових позиціях росіян, а також на військових навчаннях “Кавказ 2020”. Вони продовжують свою підривну антиукраїнську діяльність і в тилу України, на мирній території. В хід ідуть проповіді. Саме тому в РПЦвУ констатували, що після закриття каналів Медведчука в них залишились лише амвони храмів.

    Тому в РПЦвУ будуть пробувати реалізувати “Чорногорський сценарій” в Україні з метою хаотизації суспільства. Вище керівництво РПЦвУ буде підключати всі свої зв’язки, в тому числі і політичні, для недопущення прийняття законопроєкту №5101, який би мав ліквідовувати релігійні організації, що діють проти суверенітету України, адже під ліквідацію попаде і Московський патріархат і там це прекрасно розуміють.

    Фото: Радіо Свобода. Священник РПЦ благословляє терориста Гіркіна
    Протести в столиці Чорногорії Подгориці, 28 грудня 2020 року / Фото: Радіо Свобода
    Онуфрій в Чорногорії на Антиурядових мітингах

    Найсвіжіше

    Популярне