Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ спробує реалізувати “Чорногорський сценарій” в Україні хаотизації суспільства

    Минулого року агенти російського впливу в Україні, в особі РПЦвУ, пророкували нашій країні реалізацію так званого “Чорногорського сценарію”. Сценарію, що полягає в дестабілізації держави, за допомогою зовнішнього втручання в його внутрішні справи на релігійному поприщі, з обвинуваченням керівництва цієї держави в обмеженні прав і свобод деяких релігійних груп.

    У випадку з Чорногорією мав місце процес хаотизації соціально-громадської обстановки після того як 2019-го президент країни Міло Джуканович підписав закон “Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад”. Цей закон значно похитнув вплив і більш того – монополію як таку – Сербської церкви. По суті, аналогічно, як і в Україні, надання автокефалії ПЦУ похитнуло монополію Московського патріархату.

    Тоді Чорногорією прокотилася хвиля протестів прихильників Сербської православної церкви, в тому числі і з погромами. В Україні ж з весни 2020 року активно намагалися просувати наратив про близькість країни до “чорногорського сценарію”, оскільки “ущємляются” права і свобода прихожан РПЦвУ.

    Благо цей сценарій до кінця так і не був реалізований, багато в чому завдяки суворим карантинним заходам у зв’язку з пандемією коронавірусу. Однак зараз, в рамках масштабних заходів РПЦвУ, спрямованих на зрив візиту Вселенського патріарха Варфоломія на святкування 30-річчя Незалежності України, цей сценарій реанімують.

    Так, заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦвУ протоєрей Микола Данилевич в програмі «Право на віру» на «Першому Козацькому» заявив, що якщо і далі влада буде обмежувати їхню церкву, то цілком можливий чорногорський варіант розвитку подій.

    Варто зазначити, що в рамках “Правового форуму”, що проходив 22 лютого в Києво-Печерській Лаврі, порушувалися питання, пов’язані саме з так званим утиском прав і “гонінням” віруючих РПЦвУ. Тобто, фактично, було проведено захід, який цілком може стати передоднем реалізації “Чорногорського сценарію” в Україні. Тим більше, що в реалізації цього сценарію в балканській країні активну участь брав і митрополит РПЦвУ Онуфрій.

    Зокрема, відразу після участі в так званому “соборі” в Аммані, в рамках якого під керівництвом патріарха Кіріла була зроблена невдала спроба створити коаліцію проти Вселенського патріарха Варфоломія, митрополит Онуфрій вилетів до Чорногорії. Там він 29 лютого разом з архієреями РПЦвУ взяв участь у святкуванні дня пам’яті преподобного Симеона Мироточивого, тим самим взявши участь в протестах, організованих Сербської церквою проти Чорногорії.

    Глава РПЦвУ очолив Літургію в катедральному соборі Воскресіння Христового в столиці Чорногорії, де до того проходив молебень проти ухваленого закону “Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад”.

    Важливо розуміти і те, що хаотизація Чорногорії проходила за безпосередньої участі російських спецслужб, зокрема, ГУ ГШ ЗС РФ (ГРУ), для якого Балкани перетворилися на перевалочну базу. Наприклад, відомо, що ходи етнічних сербів у косовському місті Грачаніца, які виступали проти закону про свободу віросповідання в Чорногорії, курирувалися російськими силовиками.

    Представники російської військової розвідки (ГРУ) в’їхали в Косово напередодні протестів – 7 січня, за підробленими документами, представившись співробітником ООН в Косово. З 8 по 9 січня росіяни перебували в монастирі Грачаніци, де провели зустрічі і переговори з місцевим духовенством щодо планів по протестним виступам в місті.

    Таким чином, слід розуміти, що “Чорногорський сценарій” для України буде реалізовуватися не тільки силами РПЦвУ і групами їх слухняних і покірних прихожан, але і за безпосередньої участі агентів російських спецслужб, що діють на території України. І те, що зазнало тотального фіаско в 2020 році, в 2021-м постараються не тільки реанімувати, але і повноцінно реалізувати.

    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне