П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    З 16 січня 2021 року мова обслуговування споживачів – українська!

    16 січня 2021 року набуває чинності стаття 30 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. З цього дня всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою.
    “У супермаркеті та в інтернет-магазині, у кав’ярні, банку, на АЗС, в аптеці чи бібліотеці, де б ти не був – обслуговування має бути українською. Лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою”, зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.
    Омбудсмен зазначив, що у разі порушення прав на отримання інформації та послуг українською мовою треба звертатися до Уповноваженого із захисту державної мови.
    Нагадаємо, Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” набув чинності 16 липня 2019 року. Норма про обов’язкове обслуговування споживачів державною мовою набуває чинності через 18 місяців після набуття чинності закону.
    Зауважимо, що 7 липня 2020 року Конституційний суд України розпочав розгляд на предмет конституційності Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Уповноваженими представниками 51 депутата, що підписали подання до КСУ, є Олександр Долженков і Вадим Новинський.
    Під час судового засідання суддя Конституційного суду України Ігор Сліденко запідозрив екс-нардепа VIII скликання від «Опозиційного блоку» Олександра Долженкова в цитуванні військової доктрини президента Росії Владіміра Путіна.
    Секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олексій Данілов вважає, що для України є принциповим питанням мови, тому державною має бути тільки українська. Водночас, другою мовою в Україні, на думку Данилова, має бути англійська.
    За даними соцопитувань, українська мова є важливим атрибутом незалежності України. У цьому згодні 81% громадян (55% – «безумовно» і ще 26% – «скоріше, так»), причому так вважають в усіх регіонах України.
    Як зазначав екс-голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, Росія використовує знання українцями російської мови і як додатковий аргумент на користь твердження, що ми з росіянами – «одіннарод», і як привід «захищати» російськомовне населення.

    Найсвіжіше

    Популярне