П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Релігія – ще один фронт, на якому Росія розгорнула кампанію проти України

    На початку весни російські пропагандистські медіа та їхні помічники в Україні обіцяли нашій державі хаос і розпад, якщо вона негайно не звернеться по допомогу до стабільної і благополучної Росії. У квітні й травні ситуація з коронавірусною пандемією в Росії стала значно гіршою, ніж в Україні: за кількістю підтверджених хворих країна вийшла на третє місце у світі. Проте російські медіа далі говорять про те, що Україні варто було би прийняти допомогу від Росії та копіювати її дії. Та наголошують на тих загрозливих тенденціях, які начебто мають сприяти колапсу України. А їхні партнери в Україні ці тенденції роздмухують.
    Релігія – ще один фронт, на якому Росія розгорнула кампанію проти України. Періодично спливають на пропагандистських сайтах прохання Російської православної церкви захистити її від «терору».
    Пропагандисти, зокрема «Красная Весна» заявляють, що «в Україні ненависть до УПЦ (МП) розпалюють розкольники Порошенка і ЗМІ». Російську церкву в Україні начебто незаслужено сварять за спалахи коронавірусу та заклики порушувати карантин: «сумарний вплив недобросовісних журналістів» та діячів Православної церкви України «призводять до посилення екстремістських настроїв в українському суспільстві». Про це заявив публіцист Олександр Вознесенський.
    Закриття храмів в Україні проросійські релігійні діячі пояснюють не стільки запровадженням карантину через розповсюдження коронавірусу, скільки підпалами. Вишенькою на торті пропагандисти намагались подати пожежу Свято-Успенського чоловічого монастиря в Одесі в ніч на 24 квітня. Як виявилось, горіло господарське приміщення площею 480 квадратних метрів, а палієм був 49-річний колишній послушник монастиря, нині — безхатько. «Не можна не помітити, що цей злочин стався на хвилі поширення повідомлень в ЗМІ, які навмисно розпалювали релігійну ворожнечу проти УПЦ (МП)», — сказав Вознесенський тому ж виданню «Красная Весна». «Комусь дуже хочеться, щоб справа дійшла до сутичок на релігійному грунті або навіть до повномасштабного релігійного конфлікту», — каже він.
    Актуалізував питання «гоніння на церкву» у нещодавній публікації на своєму сайті «Страна» Ігор Гужва. Матеріал датований 21 квітня. Гужва говорить про несправджені очікування від влади. «Припинення розпалювання релігійного конфлікту всередині країни і тиску на УПЦ (МП)», — один із пунктів начебто невиконаних Зеленським і його командою завдань.
    При цьому в самій УПЦ МП погрожують владі протестами за «чорногорським сценарієм» через Києво-Печерську лавру, повідомило сепаратистське видання «Украина.ру». 29 квітня «Лента.ру», для прикладу, написала, що петиція до президента Зеленського з проханням позбавити Московський патріархат лаври і передати її Православній церкві України набрала більше 25 тисяч голосів. За декілька днів після цього Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ МП запустила на своїй сторінці в Facebook опитування, за результатами якого 95% його учасників готові «вийти на захист» Києво-Печерської лаври в разі, якщо почнеться процес її передачі «розкольникам».
    Періодично в зацікавлених ЗМІ з’являються новини про «підпали» храмів УПЦ МП і спроби «захопити» їх. Те, що в селі Задубрівка Чернівецької області вночі 4 травня невідомі в балаклавах та зі зброєю начебто спробували захопити храм Архістратига Божого Михаїла Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ, найактивніше трубили «112», NewsOne та ZIK.
    Джерело: Детектор.Медіа

    Найсвіжіше

    Популярне