Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Синод УПЦ МП вважає, що їхні священники на окупованих територіях є «справжніми героями», а не колаборантами

    23 листопада відбувся Синод УПЦ у єдності з Московським патріархатом, який прийняв ряд кадрових рішень та заяву у якій героїзує своїх кліриків на окупованих територіях, попри те, що єпископат і священники дуже часто співпрацюють із російськими загарбниками.

    В заяві опублікованій сьогодні сказано, що на адресу «деяких священнослужителів» УПЦ МП «лунають звинувачення у колабораційній діяльності». Синод під керівництвом Онуфрія переконує, що всі звинувачення у колабораціонізмі є «недоведеними» і «безпідставними».

    «Зі свого боку, беручи до уваги різні обставини, що склались внаслідок воєнної агресії Російської Федерації проти України, заявляємо, що ці штучні звинувачення є недоведеними та безпідставними. Ті єпископи і священники, які залишились на окупованій території України та продовжують здійснювати там своє пастирське служіння, не є колаборантами. Навпаки, багато з них є справжніми героями Українського народу», – заявляють на Синоді УПЦ МП.

    Крім цього, в УПЦ МП жаліються «на важкі обставини» у яких «справжні герої» священнослужителі проводять своє служіння, не покидаючи паству. Зауважимо, що як мінімум два митрополити покинули свою паству після контрнаступу ЗСУ. Це митрополит «Ізюмський» Єлисей (Іванов) втік до росії, а також митрополит «Роменський і Буринський» Іосиф (Масленніков) Онуфрій відсторонив архиєрея з Сумщини, який втік до Росії. Відповідні фото Духовний Фронт України опублікував 3 жовтня. Митрополит УПЦ МП Іосиф засвітився на богослужінні 25 вересня в місті Верхотурьє Свердловської області Уральського округу.

    Нагадаємо також і за митрополита «УПЦ» МП Пантелеймона (Поворознюка), який взяв участь у форумі терористів «ЛНР» і назвав терористичну республіку «нашою Вітчизною». Це саме таких осіб синод УПЦ МП вважає «справжніми героями», які «не покинули свою паству»? Духовенство УПЦ МП відвідувало захід в Кремлі, за участі Путіна, коли було проголошено анексію українських територій.

    Втекли з України в росію також ряд кліриків УПЦ МП. Найвідоміші з них, це протоєрей Геннадій Шкіль із Голої Пристані і священник УПЦ МП з Харківщини. Також священник УПЦ МП зустрічав рашистів в Лимані, а духовенство УПЦ МП підтримало росію на “референдумі”. Це далеко не повний список, але одні з найяскравіших прикладів, що потрапили у ЗМІ до широкого загалу про злочини колабораціонізму УПЦ МП. А скільки фактів колабораціонізму УПЦ МП не потрапило до ЗМІ? Можемо лише здогадуватись. І попри ці всі випадки і скандали зі співами про дзвони над росією і матушку-русь, в УПЦ МП вистачило наглості видати наступне твердження: «Ризикуючи своєю репутацією, священнослужителі Української Православної Церкви (МП, – ред.) роблять усе можливе, щоб наш Український народ вижив там, де війна нищить шанси для людського життя».

    Ніхто не заперечує, що УПЦ МП займається допомогою місцевому населенню, але і путін нею теж займається і це не робить з нього патріота України і «справжнього героя». Не допомогою населенню вимірюється патріотичність, а в ставленні до окупантів і до України і, як відомо, саме священники УПЦ МП ставали форпостом “руского міра” на місцях настільки, що рашисти довіряли їм організаційні питання. Наприклад на Донеччині священнику оголосили про підозру в колабораціонізмі, бо той за даними слідства, у травні 2022 за вказівкою військовослужбовців рф організував збір селян Ярової у приміщенні місцевого клубу та оголосив їм, що населений пункт перебуває під контролем російських військ.

    Зазначимо, що СБУ виявила 33 агентів та коригувальників вогню в рясах і вручила підозри кільком єрархам УПЦ МП, які виправдовували російську військову агресію. 23 листопада СБУ повідомила, що знайшла проросійську літературу, мільйони готівки та «сумнівних» громадян рф у Київській Лаврі УПЦ МП.

    Раніше митрополит Онуфрій порадив «мовчати і молитись» тим, хто звинувачує священників УПЦ МП в колабораціонізмі.

    Найсвіжіше

    Популярне