Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ визнали, що в Україні їх Церква у «дуже важкій ситуації»

    У РПЦ визнали, що у «дуже важкій ситуації» зараз перебувають священники УПЦ МП, які вірні Московському патріархату. Водночас у Моспатріархаті оптимістично дивляться на перспективи її становища у світі і закривають очі на втрату контролю в Латвії. Також в Московському патріархаті ігнорують можливу заборону РПЦ в Естонії та подальше відмежування «УПЦ» МП в Україні від Моспатріархату.

    «Я не виключаю того, що деякі недружні нам країни можуть робити якісь дії для обмеження нашої діяльності за кордоном. Але, звичайно, про жодну ізоляцію (а під ізоляцією я можу розуміти порожні храми, відтік віруючих, занепад церковного життя) говорити не доводиться», – заявив митрополит Антоній (Севрюк), голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ, передає сайт Московського патріархату.

    Він також повідомив, що Російська церква поки не стикається з прикладами насильницького обмеження служіння за кордоном, «крім, можливо, Латвії».

    Митрополит РПЦ Антоній назвав «брутальним політичним тиском» звинувачення президента Німеччини Ф.В. Штайнмаєра в сторону Московського патріархату. Останній говорив, що керівництво РПЦ приєдналось до злочинів Кремля.

    У РПЦ продовжують вдавати, що вони не причетні до злочинів Кремля і всі звинувачення в цьому, вони маніпулятивно називають гоніннями на Російську Церкву. Втім справжня Церква не повинна слугувати підтримкою злочинного режиму, який окуповує чужі землі. В протилежному випадку ця Церква буде прирівняна до диверсійної організації, яка працює на російські інтереси.

    Глава ВЗЦЗ РПЦ заявив, що РПЦ має «об’єднавчий потенціал»

    Звісно, що для кремля Російська Церква грає роль пропагандистського органу, який освячує окупацію нових територій України і називає це «об’єднавчим потенціалом». Духовенство РПЦ також повторює російську пропаганду людям на окупованих територіях для того, щоб схилити їх на сторону росії. Все це робиться у співпраці з УПЦ МП. Саме тому митрополит РПЦ Антоній наголосив на «величезному об’єднавчому потенціалі Російської Православної Церкви». Він пояснив, що саме на парафіях за богослужіннями стає можливим літургійне спілкування росіян та українців із різними політичними поглядами. До задач із промивки мізків населенню Антоній приплів Ісуса Христа, щоб все виглядало правдоподібніше.

    Варто зазначити, що на русифікацію українців через РПЦ, Кремль виділив мільйони рублів, про що свідчать офіційні документи. Водночас голова ВЗЦЗ зазначив, що це розуміють і російські вороги, які всіляко «сприяють підриву різних сторін церковного життя». Звісно, що ніхто церковне життя підривати не збирається, а хочуть заборонити ту шкідливу роботу, яку проводять з місцевими населенням окупанти в рясах. Навряд до РПЦ були б якісь питання, якби вони справді займались суто богослужінням і проповіддю Євангельских істин. Але тоді їх би заборонили Кремлівські спецслужби.

    Представник РПЦ зізнався, що у «дуже важкій ситуації» зараз перебувають священники УПЦ МП, які вірні Московському патріархату

    «Будь-який публічний виступ на її захист (на захист Московської Церкви, – ред.) загрожує гоніннями не тільки для них самих, а й для членів їхніх сімей», – говорить митрополит РПЦ про священників УПЦ МП, які залишились вірні Кірілу (Гундяєву).

    Він каже, що Російська Православна Церква «намагається робити все можливе», щоб полегшити тяготи людей, які постраждали від бойових дій. Втім про російських загарбників, які вдерлись в Україну, розбомбили українські міста і вбили тисячі українців, митрополит РПЦ звісно не згадує.

    З усім тим, Антоній підкреслив, що сьогодні під особистим наглядом московського патріарха Кіріла реалізуються проєкти та ініціативи, пов’язані з гуманітарною допомогою біженцям і постраждалим мирним жителям. РПЦ робить все, як в Сирії: спочатку окупувати, повбивати і закатувати всіх незгідних, а потім допомагати тим, які вижили.

    Митрополит РПЦ лицемірно запевнив, що РПЦ несе своє основне служіння – молиться про відновлення миру, але з іншої сторони він забув нагадати, як РПЦ благословляє російських загарбників і агітує громадян рф мобілізуватись на війну з Україною. Гундяєв особисто розповідає казки про «історичну Русь», щоб покривати злочини Кремля.

    Під час інтерв’ю також було порушено питання, що стосується самокерованої Латвійської Православної Церкви Московського Патріархату. Вимога Латвії до Московського Патріархату про надання автокефалії Латвійській Церкві, на думку голови ВЗЦЗ, є «грубим втручанням» держави у справи Церкви.  У РПЦ не можуть вигадати нічого нового і тому заводять стару пісню про «втручання». Натомість їхня діяльність в усіх країнах колишнього СРСР стала настільки токсичною, що всі держави хочуть позбутись Московського контролю над православними вірянами всередині цих країн.

    Таким чином у РПЦ вважають, що тільки їм можна втручатись в справи держави, а от державі контролювати і обмежувати це втручання, на їх думку, не можна.

    Ізоляція РПЦ у світі

    Варто зазначити, що патріарх Кіріл (Гундяєв) не приїхав до столиці Казахстану Астани на Сьомий Конгрес лідерів світових і традиційних релігій. Там був присутній Папа Римський Франциск, який зробив кілька антивоєнних заяв і розкритикував патріарха РПЦ Кіріла за підтримку війни. Потім папа зустрівся з делегацією РПЦ на чолі з главою ВЗЦЗ РПЦ митрополитом Антонієм (Севрюком). Останній повідомив, що його зустріч із Папою була «дуже сердечною», але зауважив: слова Франциска щодо Кирила «не були корисними для єдності християн» і здивували РПЦ.

    Папа Римський, який раніше наголошував, що Кирил не може бути «служкою» російського президента, сказав на конференції у Казахстані наступне: «Священне ніколи не повинно бути опорою для влади, а влада – опорою для священного». Зрозуміло що ці слова про Московську патріархію, яка є опорою для Кремля, що здійснює воєнні злочини в Україні.

    Звісно що почути таку критику в свою сторону патріарх РПЦ не хотів і тому в останній момент відмовився від поїздки в Казахстан. Пізніше в РПЦ назвали стосунки з Ватиканом «замороженими». Остання розмова патріарха Кіріла з Папою Римським відбулася у березні і після цього подібних контактів не було, запевнив митрополит РПЦ Антоній (Севрюк).

    Як зазначав Духовний Фронт України, РПЦ прагнула нашкодити Україні та Вселенському патріархату і для цього хотіла залучити Ватикан. Одним із кроків у цій боротьбі проти ворогів Кремля мала стати зустріч Франциска і Кіріла на 7-й Конференції лідерів світових і традиційних релігій, яка мала відбутися в Казахстані 14-15 вересня. Але вийшло навпаки.

    РПЦ через свою підтримку злочинів Кремля сама себе загнала у ізоляцію не тільки із православними Церквами та західними країнами, але навіть із Католицькою Церквою.

    Останні роки йшла мова про Церковний суд п’ятьох найстаріших Церков (суд Пентархії) над патріархом Кірілом за його підтримку злочинів росії. Але через фінансування росією Антіохійської (в Сирії) і Єрусалимської Церкви, це питання поки відклали.

    РПЦ критикують на Всесвітній раді Церков і на Конгресі лідерів світових і традиційних релігій і забороняють її діяльність в ряді країн колишнього СРСР, зокрема в Україні та Латвії. Йде мова про заборону РПЦ в Естонії.

    На верхівку РПЦ накладені санкції Канадою і Британією та іншими країнами. У США теж підготували санкції на Гундяєва. На санкції проти Кіріла (Гундяєва) реагує МЗС РФ, хоча, за словами спікерів Моспатріархату, російська федерація, нібито не втручається в справи Церкви.

    Раніше Литва добивалась включення Кіріла Гундяєва до списку санкцій ЄС, але через позицію Угорщини санкції не були накладені. Однак Литва заборонила в’їзд до себе в країну патріарха Кіріла. Тому, якщо в Моспатріархаті заявляють, що вони не в ізоляції, то обманюють самі себе і говорять неправду.

    Автор: магістр богослів’я Іван Петрущак.

    Найсвіжіше

    Популярне