Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ не добилась від папи підтримки своїх планів, тому Гундяєв скасував зустріч із Франциском

    Московський патріарх Кіріл (Гундяєв) не планує їхати в Казахстан на З’їзд лідерів світових та традиційних релігій у вересні, де, як повідомлялося раніше, він міг зустрітися з главою католицької церкви папою Франциском.

    Про це заявив глава відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату Антоній (Севрюк): «Цього року з благословення Кіріла РПЦ (в Казахстані) представлятиме офіційна делегація. Сам патріарх у роботі з’їзду не братиме участі. І відповідно, його зустріч з папою Римським Франциском у Казахстані не планується».

    РПЦ прагнула нашкодити Україні та Вселенському патріархату і для цього хотіла залучити Ватикан. Одним із кроків у цій боротьбі проти ворогів Кремля мала стати зустріч Франциска і Кіріла на 7-й Конференції лідерів світових і традиційних релігій, яка мала відбутися в Казахстані 14-15 вересня.

    1 серпня відбулись підготовчі кроки до зустрічі двох очільників Церков. Новий голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Антоній (Севрюк) зустрівся із Франциском. Після цього понтифік підтвердив своє бажання відвідати Казахстан та взяти участь у конференції світових релігій.

    Щоб все відбулось якнайкраще, московський патріархат провів ряд додаткових заходів. РПЦ намагалась змістити акцент із своєї підтримки путінської агресії проти України на інші нейтральніші теми. Також в РПЦ прагнули зашкодити визнанню незалежної від росії ПЦУ та додатково завдати удару Вселенському патріарху Варфоломію, який надав Томос про автокефалію ПЦУ.

    Всі ці кремлівські плани допомагали звершити польский предстоятель митрополит Савва, який розказував про “самосвятів” у ПЦУ та єрарх Єрусалимського патріархату Феодосій, який став абсолютним захисником розкольницьких і злочинних ідей РПЦ. Останній розказував про те, що не можна критикувати Кіріла за його підтримку війни.

    Додамо, що закордонні єпархії РПЦ організовували публікацію «відкритих листів» до патріарха Варфоломія, в яких містились прохання «визнати помилковим» надання Україні Томосу про автокефалію та визнання Автокефалії Української Церкви. Такі акції росіяни змогли провести в Греції, Албанії, Румунії та Угорщині.

    Всі ці заяви та дії, на думку РПЦ, мали поставити під сумнів участь представників Церкви України в конференції традиційних релігій. Проте сама ж московська Церква відмовилась від участі Кіріла в конференції.

    Відмова від зустрічі з Франциском свідчить про те, що Московський патріарх не зміг досягнути своєї мети і майбутня зустріч з понтифіком не додала б йому жодної користі. Всі ці заходи проти ПЦУ та патріарха Варфоломія тепер, після скасування зустрічі, можна сміливо назвати марними. Кіріл їхав би із конференції ні з чим, тому вирішив взагалі не ганьбитись та скасувати зустріч з Франциском і відрядити всього лише представників РПЦ.

    Москва зазнала ще одного удару в геополітичній сфері, цього разу в сфері релігії.

    Найсвіжіше

    Популярне