Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Мене найбільше засмучує служіння ПЦУ в Польщі: інтерв’ю предстоятеля Польської Православної Церкви

    Духовний Фронт України отримав текст інтерв’ю предстоятеля Польської Православної Церкви митрополита Савви виданню «Політика». Через те, що текст доступний лише за підпискою публікуємо його переклад і переказ виконаний Духовним Фронтом України. 

    Чому польські православні християни не визнають Автокефалію Церкви в Україні, розповів митрополит Савва, предстоятель Польської Автокефальної Православної церкви, пов’язаної з Московським патріархатом.

    На запитання журналістки «Чому ви не визнали українську автокефалію?», Савва відповів «Ви неправильно думаєте».

    Він продовжив, що інформація щодо невизнання ним автокефалії в Україні невірна.

    «Це невірна інформація. Україна як незалежна держава повинна мати незалежну автокефальну Церкву. Сьогодні там немає православної єдності і немає самостійної Церкви».

    Савва повторюючи російські наративи звинуватив у розділені православ’я України надання Томосу. При чому він навмисне не згадує про Об’єднавчий собор скликаний Вселенським патріархатом в Україні для того, щоб Томос отримала вся повнота православ’я в Україні, а не якась її частина.

    З усім тим Савва каже, що автокефалію можна надавати лише тоді, коли б всі православні в Україні об’єднались. Попри те, що саме УПЦ МП відмовились від об’єднання Савва аніскільки їх не критикує за це.

    Далі Савва каже, що Епіфаній нібито висвячений мирянином. Тобто так він називає почесного патріарха Філарета і тому не визнає хіротонії в ПЦУ.

    Водночас предстоятель Польської ПЦ каже: «Повторюю, кожна незалежна держава повинна мати незалежну Церкву. Це позиція нашої Церкви, ми хочемо, щоб Українська Церква була автокефальною, як і Польська. Ми над цим працюємо».

    Тобто Савва не визнає і латентного відділення УПЦ МП від Москви.

    На думку Савви, щоб вирішити церковне розділення в Україні «потрібно скликати глав помісних церков». Вони, на думку Савви мають «визначити, що робити з Епіфанієм». Він запевнив, що звертався до предстоятеля Константинопольської Церкви, але патріарху Варфоломію нібито «важко прийняти рішення».

    Савва також запевняє, що не пов’язаний з Москвою: «Мене з Москвою нічого не пов’язує, окрім формальних питань: я глава Церкви, і Кіріл також глава Церкви, інших контактів у нас немає».

    Савва розповів, що їх критикують, бо вони довго не говорили про війну в Україні. Савва пояснив, що критикують тільки ті, хто не розуміє будови Церкви. «Я можу мати особисту думку, але щоб щось заявити, я мушу запитати всіх єпископів Польської Церкви, а для цього потрібен час».

    Савва також каже, що направляв звернення до РПЦ у якому сказано, що мовчання корисніше для Церкви.

    Згадуючи минуле митрополит Варшавський каже, що в Росії, коли йдеться про релігійні справи, є багато гріхів, а цар Петро І робив багато зла. Далі він намагається вигородити Кіріла від відповідальності за благословення і підтримку злочинних дій і звірств режиму Путіна.

    «Я не підтримую те, що росіяни напали на Україну, Патріарх Кіріл не повинен приєднуватися до цих дій. Але скрізь – і на Заході, і на Сході – коли щось починається, звертаються до духовенства. Папа також проголосив хрестові походи», – сказав Савва.

    Далі Савва знову повторює лякалки і наративи кремля про об’єднання ПЦУ із уніатами: «Зараз в Україні, у зв’язку із політичною ситуацією, використовують неканонічного Епіфанія для об’єднання із уніатами, тобто греко-католиками. Тут, у Польщі, греко-католики отримали зелене світло для такого з’єднання».

    Журналістка попросила уточнити хто саме в Польщі займається «об’єднанням» ПЦУ із УГКЦ, але Савва не навів ніяких деталей, а перевів тему.

    «Не знаю від кого. У Супраслі староста, який є прихильником унії, організовує процесії навколо огорожі нашого монастиря, який ми відбудували із руїн, чуємо, що хочуть поставити пам’ятник Кунцевичу, який як греко-католицький єпископ в Полоцьку, наказав викидати православних покійників з могил, щоб собаки роздирали їм кості!».

    Митрополит Савва невдоволений, що Архієпископ РКЦ Гондецький зустрівся із митрополитом Епіфанієм, предстоятелем ПЦУ. Найбільше йому боляче, що РКЦ надає церкви священникам ПЦУ в Польщі.

    «Архієпископ Гондецький, примас і митрополит Люблінський нещодавно відвідав Київ. Там він зустрівся з католицьким і греко-католицьким єпископом. Це нормально. Але вони ходили також до Епіфанія, який в нашому розумінні є світською людиною. Якщо вони не хотіли відвідувати митрополита Онуфрія, бо пов’язують його з Москвою, то могли б піти до монастиря, де спочивають мученики за віру – там знаходяться мощі убитих комуністами святих – і поклонитися їм. Але вони не пішли. Крім того, на Великдень архієпископ Ґондецький дозволив церкві в Познані відслужити службу представнику Епіфанія. Це означає, що вона дає йому місце. І це мені найбільше боляче», – каже Савва.

    Савва нагадав, що коли лефебристи (розкольники в Католицькій Церкві) прийшли до нього з проханням надати їм храм для служби, то він відмовився, а католицький єпископ подякував за це.

    Далі Савва розказує про святого Гавриїла з Білостока і про Андрія Боболу. Також Савва відкинув звинувачення у поширені антисемітизму Православною Церквою у Польщі. «Нічого подібного (антисемітизму, – ред.) в нашій Церкві немає. Література такого роду проникає до нас зі Сходу поза офіційний обіг».

    Щодо війни предстоятель Польської Церкви висловив нечітку позицію. Каже, що не розуміє що коїться.

    «Я досі не знаю, в чому справа», – каже він. Коли журналістка пояснила, що Путін хоче захопити Україну Савва відповів: «Я дуже шкодую, що це так. 24 лютого ми молилися за мир, коли багато хто ще спав, із початку війни ми не мали ніяких контактів з Москвою».

    На це журналістка відповіла, що Кіріл надсилав вітання. На що Савва сказав: «я також шлю йому свої найкращі побажання. Я також отримав вітання від Патріарха Варфоломія та багатьох інших предстоятелів, Патріарха Кіріла я зустрів ще студентом. Він приїхав до Польщі з митрополитом Никодимом, людиною світла, до речі, сином першого секретаря партії. Никодим пішов до семінарії, став ченцем, згодом митрополитом, мав міжконфесійні та екуменічні контакти, а Кіріл був його ад’ютантом».

    Савва нагадав, як архієпископ Кіріл (Гундяєв) в 1988 році в Калінінграді організував святкування 1000-річчя хрещення Русі. Там було багато православних з Польщі. Також Сава каже, що «у 2012 році державна влада та Римо-Католицька Церква наполягли на візиті патріарха Кіріла до нашої країни. Організація цього візиту – першого в історії польсько-російських взаємних контактів – коштувала багато часу і ще більше зусиль. У Православній Церкві існує відповідний порядок для новообраного Предстоятеля Церкви відвідують інші Помісні Православні Церкви. З цієї причини візит у 2012 році був винятковим; Кіріл прибув до Польщі, порушуючи існуючий порядок – він був у нас у другому закордонному візиті, що свідчить про значення, яке він їй надав. Його сприйняли з найвищими почестями не тільки церковні кола; Президент Республіки Польща дав урочисту вечерю. Під час цього візиту також було підписано угоду про співпрацю Римо-Католицької Церкви в Польщі та Російської Церкви. Які на сьогодні наслідки цієї угоди, документа історичної ваги для сучасної християнської Європи, читач відповість сам».

    На запитання журналістки про те, що Кирило був агентом КДБ, Савва відповів: «А кого там не було?… Що стосується моєї особи, то мене теж цькували і мучили, умовляючи співпрацювати зі службами. Про мене теж пишуть, що я співпрацював із КГБ, хоча що є правдою, знаю лише я».

    Журналістка нагадала, як у 2009 році в «Rzeczpospolita» з’явилася стаття, в якій було розкрито цю співпрацю. Були доноси, фрагменти яких цитувалися в цьому тексті.

    Савва на це відповів: «Раніше було так, хотів чоловік чи ні, приходив якийсь джентльмен; що він написав, я не знаю, папір прийме все».

    Далі Савва розповів історію про митрополита Стефана, який прокляв міністра Польщі і той через кілька тижнів був переведений на посаду головного начальника пожежної команди.

    «Це благодатна сила, яку отримує кожен канонічно рукоположений священник. Тому я кажу: пане прем’єр-міністре, пане президенте, ви можете зробити дуже багато, і я можу зробити дуже багато і разом ми можемо зробити дуже багато. Однак це різні сфери».

    Завершуючи інтерв’ю і говорячи про похорони міністра Польщі Чеслава Кіщака Савва підсумував: «Я хочу сказати: чоловіче, що ти стрибаєш; хто ти перед лицем Божественної Величності?».

    Найсвіжіше

    Популярне