Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    США планує ввести санкції проти Кіріла (Гундяєва) та ще 200 росіян, причетних до війни в Україні

    Палата представників США у вівторок підтримала внесений групою законодавців із Демократичної та Республіканської партій законопроект, який закликає адміністрацію Джо Байдена запровадити санкції проти майже 200 росіян, причетних до підтримки Владіміра Путіна та війни в Україні. Серед підсанкційних осіб – московський патріарх Кіріл.

    Про це заявив один із авторів законопроекту – конгресмен-демократ Том Маліновський, повідомляє “Європейська правда”.

    Законопроект про корупційні дії передбачає введення обмежень щодо громадян Росії, причетних до підтримки путінського режиму. Їхній перелік підготував Фонд боротьби з корупцією, який очолює ув’язнений російський опозиційний політик Алєксєй Навальний.

    Серед цих росіян – бізнесмен Роман Абрамовіч, глава RT Маргаріта Сімоньян, телеведучий Владімір Соловйов, очільниця Центробанку Ельвіра Набіулліна, Патріарх РПЦ Кіріл (Гундяєв), голова Рахункової палати РФ Алєксєй Кудрін, режисер Нікіта Міхалков, депутат Держдуми Росії Валентіна Тєрешкова тощо.

    У разі ухвалення законопроекту адміністрація Байдена повинна проаналізувати, чи включені згадані особи в санкційний перелік, і якщо ні – або зробити це, або пояснити Конгресу, чому такий крок не може бути ухвалений.

    “Цим законопроектом ми надсилаємо чіткий двопартійний сигнал, що Конгрес підтримує український народ і тих сміливих росіян, які просили нас вжити заходів проти тих, хто дозволяє Путіну здійснювати корупційні дії”, – прокоментував Маліновський.

    Зазначається, що законопроєкт підтримали такі організації, як Transparency International US, Freedom House, Free Russia Foundation, Razom for Ukraine, Український конгресовий комітет і Форум свободи Білорусі.

    Тепер документ має також підтримати Сенат і підписати президент США.

    Нагадаємо, патріарх РПЦ Кіріл штовхає росіян воювати за «історичну Русь» і говорить про церковний розкол в Україні.

    Санкції проти Кіріла за підтримку окупації України

    За підтримку російської агресії, злочинів рф і путіна на Кіріла ряд країн і в тому числі Україна наклали санкції.

    У черні проти Гундяя Британія ввела санкції. Пізніше у МЗС росії на них відреагувало.

    Аналогічно поступила Канада і запровадила санкції проти Кіріла за те, що він виправдовує і підтримує російську війну проти України. Після санкцій від Канади у РПЦ вдали, що вони не винні, а їх дії не заслуговують на покарання. Там назвали «санкційним свавіллям» запровадження Канадою санкцій проти московського патріарха Кіріла.

    Також у РНБО пропонували запровадити санкції проти представників єпархій «УПЦ» МП в Криму.

    Верховна Рада України 31 травня запровадила санкції проти предстоятеля Російської Православної Церкви Патріарха Кіріла (Гундяєва) та інших діячів РПЦ.

    Раніше Литва добивалась включення Кіріла Гундяєва до списку санкцій ЄС, але через позицію Угорщини санкції не були накладені. Однак Литва заборонила в’їзд до себе в країну патріарха Кіріла. Пізніше РПЦ подякував прем’єру Угорщини Орбану за спасіння Кіріла від санкцій. Сам Орбан у травні заявив, що не підтримає санкцій проти патріарха рпц Кіріла, і знову виступав проти нафтового ембарго.

    У самій РПЦ кажуть, що санкції щодо патріарха Кіріла (Гундяєва) не змусять його відмовитися від своїх поглядів, а тому “не мають сенсу”.

    Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель у кінці червня висловлював жаль через те, що країни Євросоюзу не змогли ухвалити санкції проти очільника РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне