Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    В Естонії заговорили про заборону Московського патріархату

    Естонська партія «Батьківщина» опублікувала заяву, в якій зажадала від влади припинити діяльність Естонської Православної Церкви Московського патріархату, оскільки виправдовує війну Росії проти України.

    За словами представників політсили, Естонська Православна Церква є частиною РПЦ, однією з цілей якої є популяризація «руского міра» в Естонії. «Ця церква є загрозою безпеці естонської держави та суспільства у ширшому сенсі», – наголосили в «Батьківщині», передає Рostimees.

    Політики нагадали, що президент Ради естонських церков Урмас Війльма назвав слова глави РПЦ патріарха Кіріла “виправданням насильства”. Він мав на увазі слова патріарха про те, що російські солдати, воюючи проти України, виконують свій обов’язок перед країною та суспільством.

    У «Батьківщині» запропонували припинити діяльність Естонської Православної Церкви в країні, зокрема:

    виключити ЕПЦ із реєстру церков, релігійних об’єднань та спілок релігійних об’єднань;
    націоналізувати нерухоме та рухоме майно ЕПЦ та передати його Естонській апостольській православній церкві.
    анулювати посвідку на проживання митрополиту Євгену та тим клірикам ЕПЦ з російською громадянською, які виправдовують війну Росії проти України, та вислати їх із країни.
    У боротьбі з ЕПЦ партія “Батьківщина” розраховує на допомогу Міністерству внутрішніх справ Естонії. «Ми чекаємо, що міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс діятиме швидко і рішуче», – йдеться у заяві партії.

    Нагадаємо, що 27 вересня 2022 року глава МВС Естонії Лаурі Ляенеметс заявив, що якщо Православна Церква буде помічена у висловлюваннях, які «закликають до війни», то влада позбавить її главу митрополита Євгена посвідки на проживання.

    Найсвіжіше

    Популярне