Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦ продовжує розкол в Африці і хоче будувати в Новому Каїрі адміністративний центр

    РПЦ продовжує безчинно вдиратися і розколювати Александрійську Православну Церкву, яка визнала ПЦУ у 2019 році.

    РПЦ звернеться до президента Єгипту з проханням про виділення у Новому Каїрі дільниці під адміністративно-духовний центр РПЦ. Про це повідомив  митрополит Московського патріархату Леонід (Горбачов) на зустрічі з головою центрального управління вищої ради з ісламських справ, заступником міністра вакуфів Єгипту шейхом Нуреддіном Канаві, пише російське видання ТАСС.

    «Буде звернення на ім’я президента Єгипту з проханням про виділення у Новому Каїрі, нової столиці, дільниці під наш адміністративно-духовний центр. Для нас це дуже важливо», – сказав Леонід.

    Вселенське православ’я має надати оцінку таким загарбницьким діям і безчинству РПЦ щодо Александрійської Православної Церкви.

    Антиканонічна присутність РПЦ в Африці

    Нагадаємо, у вересні 2021 Синод РПЦ прийняв рішення розколювати православ’я в Африці. Там вони планували створити антиканонічну паралельну єрархію, що заборонено православними канонами. Ці плани РПЦ планувала здійснювати за допомогою рублів та спираючись на присутність приватної військової компанії “Вагнера”.

    У середині лютого 2022 року у РПЦ заявили про початок будівництва храму в Африці на честь Київського князя Володимира Великого.

    12 січня 2022 року Синод Александрійського патріархату констатував, що РПЦ застосовує підкуп духовенства. Також Синод постановив «Інформувати Святий Вселенський Патріархат і помісні Церкви через їх предстоятелів, за допомогою доставлених Патріарших листів, в яких буде описано “заражене” замішання, що відбувається серед “дітей, народжених від нас у Христі”, вірних африканців, внаслідок видимих ​​та невидимих ​​дій уповноважених осіб Російської Церкви». Крім цього Синод Александрійського патріархату вирішив «негайно застосувати до порушників церковні покарання, які передбачені Божественними та Святими Канонами». Синод зауважив, що більшість із 102 священників, які нібито перейшли до РПЦ, перебувають під церковним покаранням, або відлучені від Церкви, або мають інше сумнівне чи невідоме походження. Священники «які називають себе православними, але ніколи не належали до Александрійського Патріархату», — підкреслюється в заяві.

    22 січня делегація Александрійської Церкви повідомила патріарху Варфоломію про неканонічні дії РПЦ в Африці. Митрополит Перистерський Григорій запропонував позбавити РПЦ МП автокефалії на п’ять років і назвав створення РПЦ в Африці не вторгненням, а розколом.

    Варто зазначити, що весь РПЦ в Африці тримається на двох людях: священниках РПЦ Андрії Новікову та Георгію Максімову. Новіков у 2014 році втік з Одеси будучи кліриком УПЦ МП (РПЦвУ) і “прославився” скандальними антиукраїнськими заявами. У Росії він говорив про “захист росіян” і називав українців “зрадниками”. Пізніше був відкомандирований в Африку де розпочав роз’їжджати по парафіях Александрійської Церкви пропонуючи матеріальні вигоди від росіян і чинячи розкол в Александрійській Церкві. Новіков також звершував хрещенням немовляти в Танзанії і фотографувався з антимінсами РПЦ та чорношкірими священниками. У відповідь Александрійський патріарх Феодор закликав повернутись духовенство, що спокусилось на хабарі від Московських служителів.

    Варто зазначити, що філія РПЦ в Україні допомагає Московському патріархату в Африці. Скандальновідомий митрополит РПЦ в Запоріжжі Лука (Коваленко) передав церковне начиння та вбрання клірикам, які нібито згодилися перейти в РПЦ. 

    Раніше Духовний Фронт України писав, що навряд африканські клірики сильно цікавляться Україною і через це вирішили перейти в РПЦ. Існують великі сумніви, що вони взагалі щось чули за Томос для ПЦУ чи розв’язання українського розколу, скасування грамоти 1686 року чи анексію Київської митрополії Москвою у цьому ж році. Якщо вони і перейдуть в РПЦ, як про це гордо заявляє Московський патріархат, то не через якісь особисті переконання, а через російські гроші, адже багато парафій в Африці є дотаційними і віряни не в змозі забезпечувати священнослужителів самостійно через власну бідність і кліматичні особливості африканського регіону де мільйони людей помирають з голоду.

    Отже, єдиним козирем і важелем в руках росіян були і залишаються не правда, чи канонічні правила, Священне передання і віра в Бога, а російські рублі.

     

    Найсвіжіше

    Популярне