П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ заявили про початок будівництва храму в Африці на честь Київського князя Володимира Великого

    Щодалі більше дивує присутність і діяльність РПЦ в Африці. Тепер там будуть будувати храм на честь Київського святого Володимира Великого.

    Про це заявив сам «екзарх РПЦ в Африці» митрополит Лєонід (Горбачов). «Порадившись, вирішили назвати першу місіонерську парафію Російської православної Церкви в Танзанії на честь святого рівноапостольного великого князя Володимира, Хрестителя Русі, попросивши його молитов у справі звернення до Святого Православ’я і хрещення народу масаї», — розповів Горбачов.

    Іронічно, що РПЦ зараз автокефальна церква, але сам Київ, який і хрестив Москву і можна сказати «сучасну Росію» в церковному плані, з точки зору Кремля має підпорядковуватись Москві. Сама «УПЦ МП» (РПЦвУ) не бажає церковної автокефалії і вважає своє підпорядкування Кремлю чимось нормальним. У РПЦ, однак, не можуть обійтись без Києва і навіть в Африці освячують храми на честь Київських святих, зокрема святого Володимира Великого. Чи знали африканці про такого святого, можна лише здогадуватись, але зрозуміло одне — РПЦ перекручуватиме історію про князя Володимира на свій лад і для африканців він постане, як «русскій святітєль» і великий святий РПЦ. Звісно, що у такій парадигмі Україна і Росія для африканців вважатиметься чимось нероздільним. Таким чином пропаганда «руского міра» дійшла навіть до Африки.

    Новіков із місцевим священником, який за даними РПЦ, перейшов до них / Фото: Леонід (Горбачов)

    Крім цього Горбачов розповів, що 12 лютого протоєрей Московського патріархату Андрєй Новіков, відвідав парафію якою керує священник Ілія Мхандо Катисіко, який нібито звернувся з проханням прийняти його в Російську православну Церкву, адже був вигнаний місцевим грецьким єпископом із свого храму. Чи були якісь канонічні причини такого вигнання у РПЦ не повідомляють, проте священників із храмів виганяють не просто так.

    Варто зазначити, що вся РПЦ в Африці тримається на двох людях: священниках РПЦ Андрєю Новікову та Гєоргію Максімову. Новіков у 2014 році втік з Одеси будучи кліриком РПЦвУ і «прославився» скандальними антиукраїнськими заявами. У Росії він говорив про «захист росіян» і називав українців «зрадниками». Пізніше був відряджений в Африку, де розпочав роз’їжджати по парафіях Александрійської Церкви пропонуючи матеріальні вигоди від росіян і чинячи розкол в Александрійській Церкві.

    Новіков також звершував хрещенням немовляти в Танзанії і фотографувався з антимінсами РПЦ та чорношкірими священниками. У відповідь Александрійський патріарх Феодор закликав повернутись духовенство, що спокусилось на хабарі від Московських служителів.

    У квітні 2022 року повинен відбутись суд Пентархії, яким розгляне розкол РПЦ вчинений в Александрійській Церкві і винесе рішення щодо цих антиканонічних дій. Митрополит РПЦ Леонід (Горбачов) сподівається, що суд Пентархії відбудеться без Єрусалимської і Антіохійської Церков.

    Раніше Кенійський єпископ Неофіт вигнав «місіонера РПЦ» Георгія Максімова із храму.

    Найсвіжіше

    Популярне