Понеділок, 15 Квітня, 2024
Бiльше

    Дев’ята річниця інтронізації Антіохійського патріарха Іоана Х

    Патріарх Великої Антіохії та всього Сходу Іоан X 10 лютого святкував дев’яту річницю інтронізації. У 2013 році його було обрано предстоятелем Антіохійської Православної Церкви. Антіохійська Церква залишається однією з тих, що ще не визнали ПЦУ. Також вона не підтримала РПЦ у антиканонічній ініціативі зібрання в Аммані.

    Коротко нагадаємо діяльність патріарха Антіохійського Іоана Х за останні роки.

    2020

    У березні 2020 року патріарх Антіохійський відмовився прибути на неканонічне зібрання в Аммані, організоване РПЦ проти Вселенського патріарха.

    4 серпня 2020 року на території його Патріархату сталась техногенна катастрофа — вибухи в порту Бейрута. Співчуття Висловили Александрійський, Вселенський, Московський та інші патріархи, а також Митрополит Епіфаній.

    10 серпня 2020 року Антіохійський патріарх відвідав Бейрут після страшного вибуху і висловив співчуття постраждалим.

    20 жовтня 2020 року голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон зустрівся у Дамаску із патріархом Іоаном Х. 2 березня 2021 року патріарх Іоан зустрівся із російським послом у Лівані Рудаковим Алєксандром.

    18 травня 2021 року Антіохійський патріарх Іоан Х прийняв самозваного «президента» сепаратистів незаконно окупованої росіянами Абхазії (канонічна і законна територія держави і Церкви Грузії) Аслана Бжанія.

    2021

    25 травня 2021 року зустрівся із лідером «Антимайдану» Дмитрієм Сабліним. 

    16 червня 2021 року патріарх Іоанн X прийняв у патріаршому домі в Дамаску духовенство РПЦвУ.

    30 червня 2021 року у Ватикані патріарх Антіохійський Іоан Х зустрівся з главою Католицької Церкви папою Римським Франциском.

    1 липня 2021 року відбулась зустріч молитви та нарад, присвячена збереженню миру й подоланню економічної та політичної кризи в Лівані, на яку Папа Франциск запросив провідників християнських конфесій цієї країни, зокрема патріарха Антіохійської Православної Церкви Іоан Х.

    У на початку жовтня 2021 року Синод Антіохійської Церкви під головуванням Іоана Х закликав до «діалогу заради єдності православ’я». Пізніше, 26 жовтня патріарх Великої Антіохії й усього Сходу Іоанн X прийняв представника патріарха Московського при Антіохійському патріаршому престолі ігумена Арсенія (Соколова)

    У листопаді 2021 року Іоанн X зустрівся з наслідним принцом Абу-Дабі шейхом Мохаммедом бін Заїдом Аль Нахайяном. Також він очолив Літургію у Дубаї та зустрівся з шейхом Нахайяном бін Мубараком Аль Нахайяном.

    2022

    27 січня 2022 року патріарх Іоанн X прийняв тимчасового повіреного у справах посольства Греції в Сирії, посла Ніколаоса Протонотаріоса в патріаршій резиденції в Дамаску.

    У квітні Антіохійська Церква має взяти участь в мироварінні та спільному богослужінні з ПЦУ. Також Антіохійський патріарх візьме участь в суді Пентархії, щоб засудити розкол РПЦ вчинений в Александрійській Церкві.

    Найсвіжіше

    Популярне