Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Патріарх Антіохійський зустрівся із представниками РПЦ. Умовляли про «Амман 2.0»?

    Після того як Антіохійська Церква закликала до «діалогу заради єдності православ’я», у РПЦ вирішили знову спробувати залучитись підтримкою Антіохійського Патріархату на майбутньому «Аммані». 26 жовтня патріарх Великої Антіохії й усього Сходу Іоанн X прийняв представника Патріарха Московського при Антіохійському патріаршому престолі ігумена Арсенія (Соколова)

    Ігумен Арсеній передав Антіохійському Патріарху привітання і особисте послання патріарха Кіріла. Під час бесіди сторони обговорили питання, що представляють взаємний інтерес, – повідомляє сайт представництва РПЦ.

    У зустрічі, що відбулася в старій частині Дамаска, також взяли участь секретар Патріарха Іоанна єродиякон Іларіон (Бешара) і помічник представника предстоятеля генерал Самір Захлаві.

    Судячи з усього в РПЦ пробують залучити Антіохійського патріарха на свою сторону, щоб той підтримав РПЦ на майбутньому неканонічному Амманському зібрані. Минулого разу Антіохійський патріарх відмовився їхати на Амманське зібрання. За словами релігійного експерта Олександра Єфременка, РПЦ хоче перехопити першість у світовому православ’ї, віддавши її Антіохійському чи Єрусалимському патріархам. Він також зазначав, що РПЦ намагатиметься примирити Єрусалимську і Антіохійську Церкви, щоб залучитись підтримкою останньої.

    Водночас на думку архімандрита Вселенського Патріархату Романоса Анастасіадіса РПЦ не знайшла підтримки у новому «Аммані» від Антіохійського Патріархату. Раніше Синод Антіохійської Церкви закликав до «діалогу заради єдності православ’я».

    Варто також зазначити, що Антіохійський Патріархат залежний від сирійського уряду під проводом президента Башара Асада. Той своєю чергою прихильно ставиться до Росії і президента Владіміра Путіна й дозволяє розміщувати на своїй території військові бази РФ.

    Найсвіжіше

    Популярне