Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦ намагатиметься примирити Єрусалимську і Антіохійську Церкви, щоб залучитись підтримкою останньої

    Російська Православна Церква Москва, як ображена на Патріарха Варфоломія сторона, не може в одноосібному порядку оголосити про скликання Собору для осудження Константинополя. Задля вирішення конфлікту необхідно знайти нейтрального арбітра, яким на думку РПЦ може стати Антіохійський патріарх Іоан Х. Тепер у РПЦ намагаються примирити Антіохійську і Єрусалимську Церкви, задля того, щоб Антіохійський патріарх взяв участь в «Аммані 2.0».

    Про це пише релігійний експерт Олександр Єфременко.

    «Як показала практика, Єрусалим не дуже вписався у цю роль (в роль нейтрального арбітра, – ред.), хоча його авторитет в світовому православ’ї не можна применшити, його виявилось недостатньо. Тому в Москві, імовірно, планують посилити його за рахунок Антіохійського Патріархату – древньої Церкви, яка, наразі, займає третє місце у Православних диптихах», – пояснює експерт.

    Олександр Єфременко зробив такі висновки після інтерв’ю митрополита РПЦвУ Антонія (Паканича). Зокрема на запитання журналіста «чи можуть роль Константинополя перейняти Єрусалим та Антіохія», Паканич хоча і не дав прямої і однозначної відповіді, проте завуальовано підтримав такий меседж.

    Релігійний експерт нагадав, що між самими Єрусалимською і Антіохійською Церквами досі залишається невирішеною суперечка через юрисдикцію в Катарі. «Тому навіть попри дружні взаємовідносини РПЦ, Антіохійської Церкви та російського режиму з Башаром Асадом, антіохійський кейс без Єрусалиму для РПЦ у перехопленні першості як “валіза без ручки”».

    «Можливо РПЦ намагатиметься примирити Єрусалим та Антіохію в цьому питанні. Поки, на думку експертів, єдиним можливим варіантом є відмова Єрусалиму від претензій на всю територію Катару, і, як компроміс, існуючі парафії будуть оформлені як ставропігії на канонічній території Антіохійської Церкви», – підкреслив Єфременко.

    Він припускає й інші варіанти, які не є важливими для Москви. Адже для неї вкрай важливо заручитись підтримкою Антіохійської Церкви.

    «Лише спільне осудження Вселенського Патріарха цими Церквами можуть зрушити баланс позицій на користь РПЦ. Проте для Московського патріархату такий тандем є лише ширмою для перехоплення першості у Православному світі», – підсумував релігійний експерт.

    Найсвіжіше

    Популярне