П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    В РПЦ тиснуть на Помісні Церкви, щоб змусити їх утриматись від участі в чині мироваріння у квітні цього року

    В Російській православній церкві з острахом очікують чину мироваріння, який запланований Вселенською Патріархією на квітень цього року і намагаються змусити Помісні Церкви не брати участь у зазначеному заході.

    На думку представників Моспатріархату, вказаний чин продемонструє “розстановку сил” у світовому православ’ї і стане “моментом істини” у протистоянні РПЦ з Вселенським Патріархатом.

    Зокрема, член Синодальної біблейно-богословської комісії та Міжсоборної присутності РПЦ Аркадій Малєр заявив, що Помісні Церкви, які погодяться взяти участь у квітневому чині мироваріння, опиняться у “зоні ризику”.

    “Патріарх Варфоломій розуміє, що далеко не всі церкви визнали ПЦУ. Таким чином, всі присутні на спільному богослужінні з Епіфанієм, автоматично опиняться співучасниками розколу”, – цитує “Фраза.юа” погрозу Малєра.

    “Зараз багато церков, предстоятелів, єпископів зайняли таку позицію, що вони не хочуть ні з конфліктувати і розривати відносини – ні з Московським патріархатом, ні з Константинопольским Патріархатом. Але така ситуація не може тривати безмежно довго, для церкви вона ненормальна”, – переконує він.

    Водночас, Аркадій Малєр заявляє в дусі російської пропаганди, що у разі наявності “канонічної самосвідомості” представники Помісних Церков утримаються від участі в анонсованому мироварінні.

    Представник РПЦ також висловив сподівання, що від участі в заході відмовляться традиційні союзники РПЦ – Сербська та Антіохійська Церкви. Також, він вважає, що у мироварінні не будуть брати участь представники Єрусалимського Патріархату, який, за його словами, прагне набути статусу арбітра у ситуації, що склалась.

    Нагадаємо, магістр канонічного права Ніколас Гургенідзе спрогнозував, що у 2022 році 11 з 15 помісних церков отримають святе Миро від Вселенського Патріархату. Його приготування відбудеться за участі Православної церкви України та 10 інших Помісних Церков. Він висловив переконання, що спільна літургія єпископів ПЦУ та єпископів інших церков означатиме визнання ПЦУ всіма іншими Церквами, які братимуть участь у спільному богослужінні.

    Найсвіжіше

    Популярне