Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ радіють, що їх не прокляв патріарх Варфоломій і завдячують цьому «Мирянам»

    У РПЦвУ радіють, що під час свого візиту в Україну Вселенський патріарх Варфоломій не прокляв їх і завдячують цьому проросійській громадській організації «Миряни». За словами експерта РПЦвУ Данила Богатирьова, саме ця ГО зірвала можливі «провокації», які нібито готував особисто Вселенський патріарх.

    «Протягом останніх місяців організація ( «Миряни», – ред.) в громадському просторі стала підіймати питання відстоювання прав віруючих УПЦ (РПЦвУ, – ред.). На мій погляд, це тенденція суто позитивна і, як бачимо, вона допомогла в певному плані зірвати якісь провокації, які міг влаштувати патріарх Варфоломій своїм візитом до Києва. Якихось жорстких заяв або проклять і тому подібного на адресу ПЦ (РПЦвУ, – ред.) не прозвучало, тобто, все-таки віруючі, об’єднавшись, показали, що вони готові стояти за свою Церкву і її захищати від будь-яких нападок», – сказав Богатирьов, передає ФБ сторінка «Миряни».  

    Такі слова пропагандиста РПЦвУ повністю розходяться з дійсністю. Патріарх Варфоломій не мав наміру влаштовувати якісь провокації чи проклинати порушників канонічного порядку і прибічників духовної єдності з Москвою і РПЦ. Такі манери притаманні саме патріарху Кірілу і його верхівці. Саме РПЦ в Україні неодноразово влаштовувала прокльони на своїх «богослужіннях». Зокрема у день святкування торжества православ’я у Запоріжжі служителі РПЦвУ виголосили анафему на предстоятеля ПЦУ і Вселенського патріарха, чим в черговий раз показали своє невігластво в догматичному богослів’ї. 

    Під час самого візиту під стінами Верховної Ради була зібрана проплачена масовка проти патріарха Варфоломія, де люди тримали плакати із анафемами, образами і прокляттями в сторону Вселенського патріарха. Поліцією було затримано одного мітингувальника із подібним плакатом про Андріївську церкву, яку він приписав дияволу.

    Але це ще не весь список провокацій РПЦвУ. Вони написали свій «томос» і хотіли під стінами ВРУ вручити його патріарху Варфоломію. РПЦвУ мобілізувала своїх «експертів» і «відомих українців», які написали чергового листа, в стилі терористів, патріарху з проханням не їхати. Також віряни РПЦвУ організували «неканонічний» флешмоб у якому просили не їхати Вселенського патріарха в Україну.

    Миряни РПЦвУ вийшли зустрічати патріарха Варфоломія із плакатами «наш предстоятель Онуфрій», але сам Онуфрій не прийшов. Інші хотіли зустрічати Варфоломія із викриками «Наш патріарх — Кіріл!». Пізніше РПЦвУ поширювала фейк про недопущення патріарха Варфоломія на молитву в Софії Київській за їх проханням і влаштовувала «стояння» біля пам’ятника Ватутіну. 

    Один із священників РПЦвУ Віктор Земляний на сцені під ВРУ зацитував слова патріарха Варфоломія, які він не говорив. Щоправда, пізніше Земляний вибачився за поширення неправди. Такі заяви постійно лунають не тільки від експертів РПЦвУ і їх ручних зазивал й мітингарів, але й від самого їх «боса» патріарха Московського Кіріла (Гундяєва). Останній назвав візит «гріховним», в черговий раз відмовившись визнати провину Москви за злочин окупації Київської митрополії та напад РФ на Україну.

    Таким чином верхівка РПЦвУ зробила все, щоб не допустити реальної зустрічі з патріархом Варфоломієм. Все щоб не відбулось конструктивного діалогу в дусі церковних правил і протоколу. Найдивніше те, що такі провокації і мітинги в РПЦвУ ставлять в ранг чогось богоугодного і доброго і навіть запевняють своїх послідовників, що то не вони провокації чинили, а нібито патріарх Варфоломій хотів їх проклясти, але завдяки «Мирянам» йому не вдалось. Як влучно прокоментував це колишній священник РПЦвУ, який нині в ПЦУ Андрій Дудченко: «Хто знає, де беруть таке забористе зілля?».

    Найсвіжіше

    Популярне