Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    «Відомі українці» підписали листа проти візиту Вселенського патріарха

    Московська церква категорично виступає проти візиту Вселенського патріарха Варфоломія в Україну, який не визнає юрисдикції РПЦ над Києвом. Вона оприлюднила лист, в якому «відомі українці», а краще сказати проросійські діячі в Україні,  звернулися до Вселенського патріарха та закликали «відкласти його візит».

    Лист, зокрема, підписали:

    академік Академії економічних наук України Анатолій Пешко;

    академік Національної академії правових наук України Віталій Журавський, який за результатами щорічного дослідження Інституту масової інформації та Незалежної медіапрофспілки потрапив до десятки найбільших ворогів української преси у 2012—2013 роках;

    академік НАН України Петро Толочко, який не визнає Голодомор геноцидом і раніше називав Томос «шкідливим». Він також виступав у РФ, транслюючи міфи, які підтримували путінську пропаганду;

    музикант та продюсер Олег Карамазов, нагороджений президентом Росії Владіміром Путіним за те, що він зміцнює відносини між російськими і українськими народами. Церемонія нагородження Карамазова пройшла в Московському Кремлі.

    Серед підписантів проти візиту Варфоломія є «заслужений лікар України» і водночас священник РПЦвУ Ростислав Валіхновський та президент проросійського медіахолдингу «Новости» та «Интер» Єгор Бенкендорф. Із 2016 Бенкендорф був директором «112 каналу», забороненого зараз в Україні.

    Також лист підписав телепродюсер Юрій Молчанов, який раніше заявляв, що «мутований націоналізм» призвів до розколу суспільства. Молчанов активно залучався до інформаційних атак та лобіював проросійську позицію у ЗМІ. У січні 2020 року в ефірі телеканалу «112» Молчанов хвалив «Страну.ua», як авторитетне видання, яке допомагає боротися з фейками. Він брав участь у форумі «Люди миру», організованому РПЦвУ. На цьому форумі вірянка Моспатріархату попросила солдат ЗСУ «вирити окопи у себе в будинку».

    «Відомі українці» у листі зазначають, що не братимуть участь в урочистих заходах на честь Дня Незалежності України, на яких очікується присутність Вселенського патріарха. Проросійські діячі впевнені, що візит Варфоломія може спричинити загострення релігійної ситуації, передає Главком.

    «Чи не варто Вам переглянути такі свої плани? Адже, по-перше, згідно Конституції України, релігійні організації в нашій країні відокремлені від держави, а по-друге – наявні цілком обґрунтовані очікування, що Ваш приїзд на святкування Дня проголошення незалежності України може спричинити загострення релігійної ситуації», – йдеться у листі прихильників Росії в Україні.

    Також підписанти зазначили, що надання Томосу ПЦУ сталося «без урахування позиції» та «всупереч волі» Російської православної церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне