П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Моспатріарх назвав візит патріарха Варфоломія в Україну «гріховним»

    У Московському патріархаті продовжують вдавати, що із наданням Томосу ПЦУ нічого не змінилось, а Москва не анексовували Київську митрополію після 1686 року і не воює з Україною.

    Патріарх Московський Кіріл (Гундяєв) під час проповіді на свято Успіння Богородиці в Храмі Христа Спасителя в суботу заявив, що відвідування Вселенським патріархом Варфоломієм України є «гріховним вчинком, який важко пояснити». На думку очільника церкви країни-агресора, візит патріарха Варфоломія «підриває єдність православ’я».

    «Хай допомагає Пречиста Богородиця зберігати єдність Православних Церков, яка сьогодні розривається силами зла. І ми знаємо, що відбувається сьогодні у Вселенському Православ’ї, як ці сили, використовуючи важке становище, що склалося в Україні, намагаються розірвати єдність Православної Церкви і в чомусь досягають успіху — прикладом тому є гріховне відвідання Константинопольським Патріархом Києва, яке важко пояснити, і його співслужіння з розкольниками», — сказав Московський патріарх.

    Щоправда він збрехав, адже саме РПЦ в односторонньому порядку розірвала Євхаристичне єднання із всіма церквами, які визнали Томос про автокефалію ПЦУ. Саме Російська Церква замість радості за зцілення розколу в Україні зайняла розкольницьку позицію, щоб хоч якось втримати Україну в орбіті «русского міра».

    «Ця подія ще раз свідчить нам про той важкий шлях, яким іде Церква Христова. Але віримо, що, незважаючи на розділення і розколи, благодаттю Божою Церква збережеться і доведе своїх вірних чад до кінця історії», – додав очільник РПЦ.

    Московська патріархія вперто відмовляється визнати, що анексувала чужу митрополію. Замість єдності у РПЦ прийняли рішення про розрив Євхаристійного спілкування. Аналогічному рішенню послідували в РПЦвУ. Там навіть заборонили відвідувати Афон для молитви, а тільки з туристичною метою. Попри це паломницький центр РПЦвУ організовує поїздки по афонським монастирям, які визнають ПЦУ, а РПЦ продовжує винити Константинопольську Церкву в розколі, який сама ж почала.

    Також Кіріл відмовляється визнати, що до розколу між людьми і церквами долучилась і Російська Федерація, яка напала на Україну у 2014 році, окупувала Крим та створила маріонеточні терористичні організації «Л/ДНР».


    Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що вірянам РПЦвУ неодноразово платили гроші за акції проти Вселенського патріарха Варфоломія. Також деякі віряни РПЦвУ хотіли прийти до патріарха Варфоломія і вигукувати йому «Наш патріарх – Кіріл!». До того віряни РПЦвУ організували «неканонічний» флешмоб у якому просили не їхати Вселенського патріарха в Україну. 20 серпня 2021 року група прихильників РПЦвУ зустрічала патріарха Варфоломія із аеропорту із плакатами «наш предстоятель – Онуфрій». Таким чином в пропагандистів РПЦвУ виник внутрішній розкол: одні хотіли зустрічі з Варфоломієм, а інші — ні, одні називали свого предстоятеля Онуфрієм, а інші – Кірілом.

    У Вселенському патріархаті на проплачені акції Московського патріархату не зважали і заявили, що брехня і наклеп прихильників РПЦ в Україні ніяким чином не зачіпають і не зупиняють Вселенський Патріархат. Щобільше, там підкреслили, що РПЦвУ не можуть представляти думки всього українського народу. Також Вселенський патріарх заявив, що готовий вислухати проблеми РПЦвУ, але в рамках канонів Церкви.

    24 серпня 2021 року зранку члени ВРЦіРО провели «молитву за Україну біля собору Святої Софії Київської. В цей самий час патріарх Варфоломій, згідно з своєю програмою, проводив зустріч із прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.  Після чого в РПЦвУ запустили фейк про недопущення патріарха Варфоломія до міжконфесійної молитви за Україну на «їх прохання». Цього дня візит закінчився і Вселенський Патріарх Варфоломій з делегацією відбули до Константинополя.

    Найсвіжіше

    Популярне