П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Паломницький центр РПЦвУ організовує поїздки по афонським монастирям, які визнають ПЦУ

    Восьмиденне паломництво на Святу Гору Афон з відвідуванням монастирів, які визнають автокефалію ПЦУ, почався 26 серпня. Паломницький центр діє з благословення очільника РПЦвУ митрополита Онуфрія (Березовського). Як повідомляє Credo.Press, програма паломництва розміщена на офіційному сайті центру.

    Афон — канонічна територія Вселенського Патріархату і всі монастирі згадують ім’я патріарха Варфоломія, як свого предстоятеля.

    Загальна вартість програми, яку встановили в РПЦвУ, становить 600-700 євро. Паломництво вірян Московського патріархату починається з відвідин скиту св. Анни, після чого буде вечірня служба в монастирі св. Павла і поклоніння Дарам Волхвів. У програму також входить відвідування монастирів Діонісіат, Григоріат, Кутлумуш, Іверон, Філофей, Каракал, Дохіар, Ксенофонт, Пантелеймонів монастир (російський), столиця Афону Каріес, скит св. Андрія Первозванного. Слов’янські монастирі Зограф і Хіландар в програму не входять.

    Варто зазначити, що 15 жовтня 2018 року розриваючи спілкування в односторонньому порядку з Константинопольським патріархатом, синод Російської Православної Церкви Московського патріархату заборонив своїм клірикам і мирянам брати участь в богослужіннях Константинопольської Церкви, в тому числі на Афоні. Тим, хто молився із священниками Вселенського Патріархату, РПЦ грозилась відлучати від причастя та каятись у гріху. РПЦвУ теж прийняла аналогічне рішення, хоча вона згідно зі статутом з’єднана з іншими Помісними Церквами через РПЦ і тому потреби в такому рішенні не було. Пізніше у РПЦ зробили виняток лише для Пантелеймонівського монастиря, на території якого базується так званий «Афонський клуб», який об’єднує вище російське чиновництво.

    Додамо, що попри заборону від РПЦ молитись своїм священникам і вірянах у храмах Вселенського Патріархату, поїздки священників РПЦвУ на Афон ніколи не припинялись, зараз вони просто перестали прикриватись і навіть почали висвітлювати свої програми поїздок, де прямо написано про молитви у храмах Вселенського Патріархату на Афоні із кліриками Константинопольської Православної Церкви. Серйозною перешкодою для цих поїздок стали не надання Томосу ПЦУ патріархом Варфоломієм, а карантинні обмеження.

    В цілому на Афоні 20 монастирів, з них 17 населені в основному грецькою братією. Один з них, Пантелеймонів монастир, традиційно вважається «російським», хоча в ньому трудяться ченці як з Росії, так і з України. Раніше він був українським, аж поки не змінився намісник монастиря. Братія ще двох – Зографа і Хіландара – в основному складається з болгар і сербів відповідно.

    Раніше експерти РПЦвУ назвали «голом в свої ворота» поїздки на Афон духовенства і вірян Моспатріархату.

    Тако настоятель Афонського монастиря розкритикував РПЦ через заборону причащатись росіянам на Афоні. На Святій Горі Афон переклали українською мовою брошуру, яка розповідає про автокефалію ПЦУ і критикує дії Моспатріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне