Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Експерти РПЦвУ назвали «голом в свої ворота» поїздки на Афон духовенства і вірян Моспатріархату

    Експерти РПЦвУ із «Правблога», схоже, прочитали нашу статтю про відновлення паломництва духовенства і вірян Московського патріархату із України на Афон, попри заборону молитись у храмах Вселенського Патріархату. Афон — канонічна територія Вселенського Патріархату і всі монастирі згадують ім’я патріарха Варфоломія, як свого предстоятеля.

    Після початку процедури надання Томосу РПЦ, а потім і РПЦвУ в односторонньому порядку розірвала євхаристійне єднання із Вселенським Патріархатом і заборонила молитись у храмах Вселенської Церкви.

    З усім тим, офіційний паломницький відділ РПЦвУ, з благословення очільника РПЦвУ Онуфрія (Березовського) проведе поїздки вірян і духовенства до Афону з 26 серпня по 2 вересня і 23-30 вересня. Це експерти із «Правблога» вже назвали «голом у власні ворота» і при тому «на рівному місті».

    «Ми поки не будемо давати детальну оцінку відповідної новини. Однак все виглядає дуже дивно», – написали проросійські оглядачі.

    Вони звернули увагу на те, що у програмі паломництва, яку опублікувала РПЦвУ є монастир Іверон, який дуже прихильно ставиться до Православної Церкви України і тому, може бути ситуація, коли «там будуть присутні представники ПЦУ» і «вийде спільне богослужіння?».

    Крім цього монастиря, практично кожного дня паломники із Російської Церкви будуть відвідувати монастирі Вселенського Патріархату на Афоні та молитись в них на Літургіях і Вечірніх службах, чим будуть порушувати попередню заборону РПЦ.

    Чи будуть вжиті якісь санкції до паломників від Моспатріархату — час покаже. Але ця ситуація непрямо підтверджує наше припущення про внутрішній розкол всередині РПЦвУ.

    Один табір – категорично проти всього, що пов’язано із ПЦУ і Вселенським патріархом. Інший, на чолі з Онуфрієм, який можна сказати, намагається лавірувати між двома вогнями і зберігати відносну роль нейтральності. Колишні священники РПЦвУ, які покинули цю релігійну організацію і перейшли в ПЦУ, розповідали, що Онуфрій противник позбавлення сану таких служителів.

    Ймовірно у РПЦвУ ще є голоси поміркованого духовенства, яке відчуває, що не потрібно йти на затяжну «церковну війну» із Вселенським Патріархатом, адже це призведе до ізоляції і до припинення паломницьких поїздок.

    Крім того, умовне «крило Онуфрія» розуміє, що з ПЦУ їм потрібно рахуватись, тим більше в контексті майбутнього візиту патріарха Варфоломія в Україну і переходу 600 парафій та десятків монахів і духовенства.

    Варто зазначити, що поїздки священників РПЦвУ на Афон ніколи не припинялись, зараз вони просто перестали прикриватись і навіть почали висвітлювати свої програми поїздок, де прямо написано про молитви у храмах Вселенського Патріархату на Афоні із кліриками Константинопольської Православної Церкви. Серйозною перешкодою для цих поїздок стали не надання Томосу ПЦУ патріархом Варфоломієм, а карантинні обмеження.

    Найсвіжіше

    Популярне